ClickCease

Kennisbank

Begrippenlijst

Wat is een bouwapp?

Een bouwapp is een platform dat  gebruikt wordt door bouwbedrijven, aannemers en vastgoedpartijen. Een bouwapp helpt bij de communicatie en het omgevingsmanagement tijdens projecten. Ook het meten van de omgeving tevredenheid en het delen van (dagelijkse) nieuwsberichten en documenten behoort tot de mogelijkheden. Hierbij kun je denken aan bewonersbrieven, planningen, faseringskaarten, fotorapportages, live webcam beelden en dergelijke. Door het goed inzetten van een bouwapp zorg je ervoor dat je draagvlak behoud in de omgeving en zorg je dat alle stakeholders tevreden zijn.

Laagdrempelige manier van communiceren

Een belangrijke reden waarom bouwapps populair zijn, is omdat ze een laagdrempelige manier van communiceren bieden tussen alle partijen die betrokken zijn bij een specifiek project. Denk hierbij aan de opdrachtgever en de aannemer maar ook aan lokale winkeliers, bewoners en passanten.

Doordat iedereen toegang heeft tot dezelfde informatie en tools, is er een efficiëntere en soepelere manier van werken mogelijk. Het zorgt voor makkelijke communicatie tussen de opdrachtgevers en andere partijen, wat jouw bouwproject verdient.

Bouwapps besparen tijd en geld

Bouwapps kunnen ook helpen bij het besparen van tijd en geld. Zo zorgen deze apps dat jouw Omgevingsmanager tijd bespaart en online 24/7 kan reageren op response uit de omgeving. 

De voortgang van het bouwproces wordt nauwkeurig gevolgd waardoor de app jou kan informeren als er ontwikkelingen zijn. Eventuele hinder kan hierdoor makkelijker voorkomen worden. Dit kan weer leiden tot een snellere afronding van het project en dus minder kosten.

Hoe voorkomt de app eventuele hinder?

Doordat bouwapps eventuele hinder in het bouwproces kunnen signaleren, kunnen deze problemen sneller opgelost worden. Ook wordt de voortgang van het bouwproces nauwkeurig gevolgd en wordt de omgeving goed op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. De bouwapp biedt verschillende mogelijkheden om updates te delen of feedback te verzamelen.

Deze updates kun je via e-mail ontvangen of je kan de aparte app zelf downloaden. De bouwapp kan ook gebruikt worden voor het vragen stellen aan een omgevingsmanager of andere partijen. Ook kun je zelfs meerdere projecten volgen zodat jij het overzicht kan houden over jouw projecten.

Verschillende doelgroepen

Een bouwapp is niet alleen bedoeld voor bouwbedrijven en aannemers. Ook opdrachtgevers, omgevingsmanagers en andere partijen die betrokken zijn bij bouwprojecten kunnen gebruik maken van deze apps.

Door de verschillende functionaliteiten heeft de app voor iedere doelgroep een meerwaarde. Zo kunnen aannemers efficiënter werken door sneller toegang te hebben tot relevante informatie en eenvoudig informatie te kunnen ontsluiten. Een opdrachtgever houdt meer overzicht en kan makkelijk en uniform communiceren op al haar projecten. Omgevingsmanagers kunnen zorgdragen voor een veilige werkomgeving en eventuele problemen in het bouwproces sneller signaleren.

Wanneer ook een bouwapp inzetten?

Zoals hierboven besproken, is een bouwapp een goede optie voor de betrokken partijen bij de projecten zelf. Een bouwapp is echter ook heel handig voor de omwonenden van het project.

Zo kunnen zij op de hoogte blijven van de voortgang van de bouw maar ook eventuele overlast melden. Op die manier kan er een open communicatie tussen alle partijen ontstaan, waardoor iedereen op de hoogte is en snel problemen opgelost kunnen worden.

Hiermee kun je een sfeer creëren die transparant is en waarbij de projectomgeving direct contact kan leggen met de aannemer of opdrachtgever. Zorg dat er documenten beschikbaar zijn in de bouwapp en dat verschillende onderwerpen duidelijk worden toegelicht.

Een eigen projectapp

Bouwapps zijn heel handig maar het is helaas niet mogelijk om een standaard bouwapp aan te schaffen. Omdat ieder project anders is, moet er ook een app ontwikkeld worden die specifiek voor jouw project bedoeld is.

Hiervoor kun je terecht bij een professionele appbouwer. Zij beschikken over de juiste kennis en tools om jouw perfecte bouwapp te maken. Alles wordt in overleg met jou ontwikkeld, zodat je zeker weet dat jouw eigen bedrijfsapp precies aansluit op wat jouw projecten nodig hebben. Omniom is één van deze bouwapps.

Het downloaden van een bouwapp

Zodra een appbouwer samen met jou alles heeft besproken is het tijd om de app te gaan bouwen. Dit is een proces waarbij verschillende fasen aan bod komen. Denk hierbij aan het ontwerp van de app (UX/UI), de functionaliteit, de testfase en uiteindelijk de publicatie van de app.

Zodra jouw bouwapp af is, kan hij in de App store of Google Play geplaatst worden. Download de bouwapp en verspreid hem onder de partijen die er toegang toe moeten krijgen. Op die manier is hij makkelijk te vinden voor alle betrokken partijen en kunnen zij direct gebruik maken van alle mogelijkheden die de bouwapp biedt. Dit kan ook via een zogeheten QR code, bijvoorbeeld op een bouwbord, waarmee je omwonenden attendeert op het gebruik van de bouwapp.

De voordelen van een bouwapp

Buiten alle eerdergenoemde voordelen van een bouwapp, is het ook een perfecte manier om jouw projecten meer aandacht te geven. Jouw bouwproject verdient een tribune! Dus waarom zou je niet meer exposure genereren door de onderwerpen die belangrijk zijn voor je projecten op een hoger niveau te delen?

Publiceer regelmatig updates in de app en maak gebruik van de interactieve mogelijkheden die een bouwapp biedt. Een bouwapp is dan ook een ideale manier om jouw projecten op een innovatieve manier onder de aandacht te brengen.

Hoe ziet de toekomst van bouwapps eruit?

Bouwapps zijn al heel wat jaren in ontwikkeling en hebben al veel strubbelingen overkomen. In de toekomst wordt er verder gekeken naar de mogelijkheden om bouwapps nog gebruiksvriendelijker te maken.

Er is veel onderzoek gaande naar augmented reality en hoe dit kan helpen bij het ontwerpen van nieuwe bouwwerken. De mogelijkheid om een idee in een virtuele constructie om te zetten, biedt heel wat nieuwe mogelijkheden voor alle partijen die betrokken zijn bij het bouwen.

Zo kunnen architecten hun ontwerp beter presenteren en kan de opdrachtgever alvast een goede indruk krijgen van hoe het gebouw eruit komt te zien. Ook kunnen aannemers makkelijker bepalen welke materialen er nodig zijn en kunnen ze deze opdrachten nauwkeuriger uitvoeren.

Ook zal de nieuwe Omgevingswet in 2023 haar intrede doen. Hiermee worden stakeholdermanagement en participatie in bouwprojecten nóg belangrijker.

In de toekomst zullen we dus steeds meer gebruik gaan maken van bouwapps en zullen deze apps steeds beter gaan aansluiten op onze behoeftes. Kortom: bouwapps zullen een steeds belangrijkere rol gaan innemen.

Nieuwsbrief

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? Krijg maandelijks updates over onze projecten en ons team.