ClickCease

Kennisbank

Begrippenlijst

Wat is een bidbook?

Definitie bidbook: “Een bidbook is een projectvoorstel met het doel om een project te realiseren. Om het project binnen te halen moet een bidbook overtuigend zijn. Een bidbook moet inspelen op de wensen van de opdrachtgever. Daarom moet een bidbook onderscheidend zijn en het vertrouwen geven dat de realisatie van het project in goede handen is.”

Voorbeelden:

  • Bidbook voor de verkiezing ‘Mooiste Natuurgebied van Nederland’. In oktober 2017 vond de verkiezing voor het ‘Mooiste Natuurgebied van Nederland’ plaats. Winnaars werden middels een bidbook gekozen door het publiek en een vakjury. Winnaars waren het Nederlandse Waddengebied, de Veluwe en de Hollandse Duinen en Delta Biesbosch-Haringvliet.
  • Bidbook voor de organisatie van de Olympische Spelen in Nederland voor 2028. Nederland was een van de landen die interesse had in de organisatie van de Olympische Spelen. In 2012 bleek dat de Nederlandse regering de kandidaatstelling (financieel) niet zou steunen. Politieke steun is een randvoorwaarde voor het IOC.
  • Bidbook voor de vestiging van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) naar Nederland. De Europese Unie zocht na de Brexit een nieuwe locatie voor het EMA. Kern van het Nederlandse bidbook was het garanderen van de continuïteit van de werkzaamheden van het EMA. In dit bidbook was een op maat gemaakt nieuw hoofdkantoor aangeboden op de Amsterdamse Zuidas.

Verschil tussen bidbook en EMVI?

Een bidbook lijkt op een EMVI-plan. Het verschil is dat bij EMVI alles via de Aanbestedingswet moet lopen. Een bidbook hoeft daarnaast niet per se SMART geformuleerd te worden.

Ook winnen?

Wil je jouw EMVI-plan of bidbook nóg beter maken? Uiteraard helpen wij je graag. Neem hier contact met ons op.

Nieuwsbrief

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? Krijg maandelijks updates over onze projecten en ons team.