ClickCease

Kennisbank

Begrippenlijst

Wat is TenderNed?

TenderNed: Alles wat je moet weten

Overheidsopdrachten vormen een grote kans voor je onderneming, maar het proces om een aanbesteding te winnen kan complex en intimiderend zijn. Alle overheidsopdrachten worden tegenwoordig gepubliceerd op TenderNed. In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten over dit platform en hoe je je succesvol inschrijft op relevante aanbestedingen. Bij House of Tenders vertrouwen bedrijven ons hun grootste tenders toe.

Wat is TenderNed?

TenderNed is een platform voor overheidsopdrachten waarop bedrijven zich kunnen inschrijven. Bij inschrijving wil je de beste prijs en kwaliteit bieden voor de overheidsopdracht om zo de concurrentie te verslaan. Aanbesteden kan ingewikkeld zijn, maar met een platform als TenderNed is het proces een stuk toegankelijker geworden. Wel moet je eerst wegwijs worden binnen het platform om je succesvol in te kunnen schrijven op een aanbesteding.

Aanbestedingssysteem van de Nederlandse overheid

TenderNed is van de Nederlandse overheid en bestaat uit een aankondigingsplatform en een applicatie waarmee aanbestedingen volledig digitaal verlopen. Het platform is officieel onderdeel van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), van het Ministerie van Economische zaken en klimaat. Bij een nieuwe overheidsopdracht vindt er eerst een aankondiging plaats. Hier kun je je als bedrijf op inschrijven. Hierna vindt de gunning plaats en worden bedrijven beoordeeld op basis van hun prijs en meestal hun plan van aanpak. Overheidsopdrachten kunnen zeer divers zijn. Denk aan civiele werken, maar ook schoonmaakopdrachten en de beveiliging van kantoorgebouwen.

90 miljard euro per jaar

De overheid koopt voor zo’n 90 miljard euro per jaar in bij ruim 70.000 leveranciers. Hiervan worden zo’n 100.000 aanbestedingen uitgeschreven. Zowel voor de aanbestedende dienst als leveranciers heeft digitaal werken vele voordelen. Het aanbestedingsproces is eenvoudiger geworden en alle partijen werken een stuk efficiënter. En dat bespaart uiteindelijk veel tijd en geld.

Aanbestedingswet 2012

Sinds april 2013 is het wettelijk verplicht om aanbestedingen digitaal te laten verlopen. Dit is naar aanleiding van de Aanbestedingswet 2012, waarin de wettelijke publicatieplicht is vastgelegd. Overheden hebben de mogelijkheid om opdrachten direct te publiceren op TenderNed, maar kunnen ook gebruik maken van een koppeling met een ander aanbestedingssysteem. Negometrix is hier een goed voorbeeld van.

Historie TenderNed

TenderNed verscheen in 2004. In dat jaar kon je je voor het eerst via het platform inschrijven op overheidsopdrachten. De eerste versie werd gebruikt bij Prorail en het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Het platform kwam in 2011 beschikbaar voor alle aanbestedende diensten in Nederland en Europa.

TenderNed is ISO 27001 gecertificeerd

TenderNed is een ISO 27001 gecertificeerd platform. Dit betekent dat TenderNed een hoog niveau van beveiliging heeft en voldoet aan alle normen en voorschriften op het gebied van informatietechnologie, gegevensbescherming en cybercriminaliteit. De huidige TenderNed-applicatie is tot en met 1 januari 2026 gecertificeerd. Ieder jaar vindt er een audit plaats om te beoordelen of TenderNed nog steeds aan alle eisen voldoet die in de ISO 27001 zijn vastgelegd.

Wat is het verschil tussen TenderNed en Negometrix?

Zowel TenderNed als Negometrix zijn beide aanbestedingssystemen. Het grote verschil is dat TenderNed van de Nederlandse overheid is en Negometrix van Mercell. Mercell is een private partij die zowel openbare als private aanbestedingen publiceert. Het voordeel hiervan is dat je alle aanbestedingen op één centrale plek kunt beheren. Openbare aanbestedingen moeten verplicht via TenderNed verlopen en TenderNed biedt een importkoppeling aan, waar iedereen gebruik van kan maken na aanmelding en registratie. Zo ook Negometrix. Een groot voordeel van TenderNed ten opzichte van Negometrix is de gebruiksvriendelijkheid. Daarnaast is aanbesteden op TenderNed helemaal gratis, terwijl je voor Negometrix wel een vergoeding moet betalen.

Hoe schrijf je je in op TenderNed?

Wil je je belangrijkste tenders uitbesteden om zo de kans op een winnende inschrijving te vergroten? Bij House of Tenders helpen we bedrijven met winnen van aanbestedingen. Hieronder beschrijven we hoe je jouw bedrijf in 6 stappen registreert op TenderNed:

1.    Registreren als gebruiker

De meeste klanten van ons zijn al geregistreerd. Ben je dat nog niet, dan is registreren heel simpel. Via de website van TenderNed ga je naar de tab Ondernemers en druk je op registreren. Met behulp van eHerkenning registreer je je vervolgens. Na het invullen van enkele persoonlijke gegevens en het akkoord gaan met de gebruikersvoorwaarden, heb je een bedrijfsaccount waarvan jij de beheerder bent.

2.    Bedrijfsaccount optimaliseren

De tweede stap is het optimaliseren van je bedrijfsaccount. Met het eHerkenningsmodel en gegevens van de KVK is automatisch al het een en ander aan informatie ingevuld. Om je bedrijfsaccount te optimaliseren, vul je deze informatie aan met bijvoorbeeld CVC-codes over je vakgebied en de NUTS-codes voor de regio’s waar je werkzaam bent. Zo wordt je account exact afgestemd op waar je naar op zoek bent.

3.    Toevoegen van medewerkers

De lokale beheerder kan medewerkers uitnodigen binnen het account van de onderneming. Dit gaat middels hun eigen eHerkenningsmiddel. Het is alleen mogelijk om je vanuit een organisatie in schrijven op een aanbesteding.

4.    Inschrijven op een opdracht

De belangrijkste stap is natuurlijk het succesvol inschrijven op een aanbesteding. Aan de hand van de stappen die staan vermeld op het dashboard, zorg je ervoor dat je aan alle eisen en criteria tegemoetkomt. Via verschillende sessies schrijven we jou EMVI-plan en maken we de doelstellingen van je plan SMART. Tussentijds beoordelen we of je offerte onderscheidend genoeg is ten opzichte van de concurrentie. Als we eenmaal tevreden zijn, kan je de inschrijving via TenderNed indienen bij de aanbestedende dienst. Alle documentatie wordt in een digitale kluis opgeslagen.

5.    Terugkoppeling aanbestedende dienst

Na het indienen van de aanbesteding kan de beoordelaar/aanbestedende dienst jouw inschrijving beoordelen. Doordat House of Tenders veel ervaring heeft met openbare aanbestedingen, kunnen we de kans op een winnende inschrijving maximaliseren. Via TenderNed wordt er een termijn aangegeven waarbinnen je inschrijving beoordeeld moet worden. Uiteindelijk ontvang je een bericht of je geselecteerd bent. Uiteraard kan de aanbestedende dienst tijdens de procedure ook nog in onderhandeling met de inschrijvers.

Wat zijn enkele voordelen van TenderNed?

Alle Nederlandse overheidsopdrachten op een centrale plek

Via TenderNed heb je altijd overzicht over nieuwe overheidsopdrachten, speciaal gebaseerd op jouw interesseprofiel. Je kunt je voorkeuren instellen, zodat je automatisch op de hoogte wordt gebracht wanneer er nieuwe opdrachten beschikbaar zijn in jouw branche.

Je hoeft gegevens maar één keer aan te leveren

Gegevens zoals bewijsstukken en offertes hoef je maar één keer aan te leveren. Dit bespaart je veel tijd. Al deze documenten zitten veilig opgeborgen in een online kluis. Deze kluis gaat pas open als de deadline van de aanbesteding is verstreken.  De aanbestedende dienst kan vanaf dat moment altijd je informatie downloaden via TenderNed en hoeft de nodige documentatie niet opnieuw op te vragen. Door digitaal aan te besteden kunnen alle partijen dus hun administratieve handelingen tot een minimum beperken.

Minder fouten

Doordat alle informatie eenmalig en centraal wordt opgeslagen, maak je veel minder fouten. Wanneer je herhaaldelijk dezelfde bewijsstukken moet aanleveren, is de kans groot dat er een keer iets misgaat.

Eerlijk, transparant en veilig

In TenderNed moeten alle inschrijvingen online worden ingediend. Dit garandeert een eerlijke en transparante procedure voor iedereen. Inschrijven op een contract is bovendien heel veilig, omdat TenderNed voldoet aan de ISO 27001.

Digitaal werken betekent minder papier

Digitaal aanbesteden betekent dat je alleen met digitale gegevens te maken krijgt, dus is er minder papier nodig. Daardoor wordt het voor iedereen in je bedrijf een stuk gemakkelijker om gegevens te vinden.

Up-to-date met de attenderingsservice

Met de attenderingsservice houdt TenderNed ondernemers altijd op de hoogte van nieuwe interessante opdrachten. Je ontvangt hierover automatisch een e-mail wanneer je je voorkeuren in TenderNed goed hebt ingesteld.

Europese aanbestedingen via TenderNed

TenderNed publiceert automatisch opdrachten op Tenders Electronic Daily (TED) die boven de Europese drempelbedragen liggen. Hierdoor ben je altijd op de hoogte van Europese aankondigingen. Alle Europese aanbestedingen worden aangekondigd op het Officiële Publicatieblad van de Europese Unie en op TenderNed zelf.

Tenders uitbesteden via House of Tenders

Heb je een interessante aanbesteding gezien via TenderNed, Negometrix of een ander aanbestedingsplatform? Wanneer je hier een plan van aanpak voor gaat schrijven wil je natuurlijk ook winnen! House of Tenders helpt je hierbij. We beschikken over een team met ervaren tekstschrijvers en vormgevers die de inhoud en vormgeving van jouw plan verzorgen. Op basis van verschillende sessies maken we jouw plan. Benieuwd wat we kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op of bekijk meer over onze werkwijze hier

Nieuwsbrief

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? Krijg maandelijks updates over onze projecten en ons team.