ClickCease

Kennisbank

Begrippenlijst

Wat is de APMP?

Wat doe je wanneer je als organisatie tegen een probleem aanloopt? Misschien hebben andere professionals in jouw werkveld al ervaring met jouw probleem. Zij kunnen jou dan helpen; je hoeft per slot van rekening niet altijd zelf het wiel uit te vinden. Als professional wil je daarom aangesloten zitten bij een branchevereniging.  

De APMP (Association of Proposal Management Professionals) is dé wereldwijde beroepsvereniging voor tender– en RFP (request for proposal) specialisten. De APMP heeft ook een Nederlandse tak die zich specifiek richt op tenderspecialisten uit Nederland. De APMP zet zich in voor de doorlopende professionalisering van haar leden door continue verbetering van de benodigde kennis en technieken. Maar wat zegt een APMP certificering precies en wat regelt de APMP allemaal? Dat leggen wij aan jou uit.

Wat doet de APMP?

De APMP is de belangenbehartiger van de tenderbranche. Deze vereniging is het aanspreekpunt van de branche wanneer, gecommuniceerd moet worden met instanties en organisaties buiten de branche. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat er nieuwe wetgeving komt vanuit de overheid die doorgevoerd moet worden binnen tenderorganisaties. De APMP is dus niet alleen belangrijk voor ontwikkelingen en groeien binnen de branche, maar ook voor daarbuiten.

Daarnaast sluiten tenderorganisaties zich aan bij de APMP om kennis via haar internationale kennisbank met elkaar te delen. Van de ervaringen van andere tenderprofessionals over de hele wereld kan geleerd worden. Zo kan de hele branche groeien. Ook worden er regelmatig meetings en congressen georganiseerd waar tenderspecialisten elkaar kunnen ontmoeten.

Om toegang te krijgen tot alle voordelen die de APMP te bieden heeft moeten tenderorganisaties voldoen aan de criteria die de vereniging stelt. De leden worden door de vereniging getoetst op die criteria om te borgen dat zij aan de standaarden voldoen. Als dit het geval is krijgen zij een APMP certificering.

Wat is een APMP-certificering?

De APMP is de enige organisatie ter wereld die een certificeringsprogramma aanbiedt aan professionals binnen de tenderomgeving. Deze unieke certificering is de wereldstandaard voor het ontwikkelen en aantonen van tendermanagement competenties. Het certificaat eist van tenderprofessionals dat

 • zij toegewijd zijn aan hun vakgebied;
 • tendermanagement structureel belangrijk is binnen de teams;
 • en dat zij zich focussen op de beste werkwijzen.

Het APMP toetst op deze criteria voor het behalen van de certificering.  Deze certificering geeft dus de garantie dat tenderspecialisten aan alle standaarden van het werkveld voldoen. APMP certificering geeft een tenderspecialist dus erkenning. Naast erkenning geeft een certificering ook herkenning. Na certificering krijgt de tenderspecialist namelijk een bijbehorende aanduiding achter de naam:

 • CF APMP – Certified Foundation APMP member
 • CP APMP – Certified Practitioner APMP member
 • CPP APMP – Certified Proposal Professional APMP member

Deze erkenning en herkenning brengt logischerwijs een verplichting met zich mee: de tenderspecialist moet zich verder ontwikkelen binnen het vakgebied door bijvoorbeeld boeken te lezen en deel te nemen aan activiteiten die de APMP organiseert.

Hoe helpt de APMP tenderorganisaties te ontwikkelen?

Als beroepsvereniging ziet de APMP er op toe dat tenderorganisaties zich blijven ontwikkelen op het gebied van kennis. Leden van de APMP hebben daarom toegang tot haar kennisbank: Body of Knowledge. Dit is een zeer uitgebreide kennisbank met ervaringen van professionals van over de hele wereld. Het doel van de kennisbank is het verzamelen van methodes die getoetst zijn en het best werken, ook wel best practices. De Body of Knowledge is onderverdeeld in 7 categorieën die allemaal best practices als kern hebben:

 • Begrijp Business Develoment
 • Focus op de klant
 • Ontwikkel en produceer je aanbieding
 • Leid je team
 • Bestuur het offerte proces
 • Train je team
 • Gebruik gereedschap en systemen

Toegang tot Body of Knowledge geeft de leden van de APMP een aantal voordelen:

 • hier wordt geattendeerd op de best practices volgens tenderspecialisten van over de hele wereld.
 • hier wordt aangemoedigd kennis te delen met andere tenderspecialisten.
 • hier wordt internationale samenwerking tussen tenderspecialisten gestimuleerd, wat ten goede komt aan continue verbeteringen binnen het werkveld.

Door kennis en ervaring met elkaar te delen blijft de tenderbranche dynamisch en wordt de standaard hoog gehouden.

Wat voor bijeenkomsten organiseert de APMP?

Tender- en RFP management is een sociaal vak. Door de APMP worden daarom verschillende activiteiten georganiseerd waar leden elkaar kunnen ontmoeten. Deze activiteiten stimuleren zo de professionele groei van de leden. De APMP organiseert bijvoorbeeld:

 • Ledenbijeenkomsten Hier worden workshops gegeven die interessant zijn voor tenderspecialisten. Zo is er een workshop gegeven vanuit Altura, een jong techbedrijf welke een gebruiksvriendelijk platform en kenniscentrum heeft gerealiseerd voor professionals binnen de wereld van aanbestedingen. Onwijs interessant en nuttig dus! Na afloop van de workshop is er ruimte om te netwerken en na te praten onder het genot van een hapje en een drankje. Zo leer je dus ook andere tenderspecialisten kennen.
 • Webinars APMP international biedt regelmatig webinars aan. Deze webinars zijn erop gericht leden van de APMP in het tenderproces te laten groeien. Leden van over de hele wereld kunnen deze webinars gratis online volgen vanachter hun laptop, computer, tablet of smartphone. Zij zien of horen de spreker(s) via video en audio. Deze webinars zijn dus heel laagdrempelig en makkelijk bij te wonen.
 • Symposia Op deze wetenschappelijke congressen presenteren onderzoekers hun ideeën aan elkaar. In het geval van de APMP gaat het dus om onderzoekers binnen de wereld van het tenderen. Een voorbeeld hiervan is het symposium over social selling. Hier hebben deskundige en ervaren onderzoekers verteld hoe tenderspecialisten dagelijkse werkzaamheden makkelijker en beter kunt inrichten op basis van de inzet van de juiste middelen. Handig!

Samenvattend

De APMP is de veelzijdige beroepsbranche voor tenderspecialisten. Door lid te worden van de branche krijg je zowel erkenning als herkenning dankzij de certificering. Daarnaast is de branche het aanspreekpunt voor outsiders aan de tenderspecialisten. Verder ziet de APMP erop toe dat de standaarden van tenderorganisaties hoog blijven door constant kennis en ervaring te verzamelen en te bundelen. Als laatst organiseert de APMP verschillende activiteiten voor haar leden waar kennis gedeeld kan worden en leden kunnen netwerken.

Nieuwsbrief

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? Krijg maandelijks updates over onze projecten en ons team.