ClickCease

Kennisbank

Begrippenlijst

Wat is tendermanagement?

Wanneer je op zoek bent naar een partij die gespecialiseerd is in tendermanagement, ben je bij House of Tenders aan het juiste adres. Maar wat is tendermanagement precies? En hoe kan het jouw organisatie helpen? Hieronder lees je alles over tendermanagement.

Wat is tendermanagement?

Tendermanagement is het geheel van de advisering, begeleiding en management bij het inschrijven op tenders of aanbestedingen met als doel om een opdracht binnen te halen. In de meeste gevallen gaat het hierbij om relatief grote opdrachten die door (semi-)overheidsinstanties worden uitbesteed, maar ook in andere branches wordt gewerkt met aanbestedingen. Tendermanagement wordt ook wel bidmanagement genoemd.

Bij de overheid en in het bedrijfsleven moeten voor veel opdrachten aanbestedingsprocedures worden uitgevoerd. Dat betekent dat verschillende bedrijven of ondernemingen de kans krijgen om te laten zien waarom zij de opdracht zouden moeten krijgen. Hierbij speelt tendermanagement een belangrijke rol. Wanneer het bedrijf of de onderneming zichzelf namelijk op de juiste manier verkoopt, kan dit essentieel zijn om de opdracht binnen te halen. Wat tendermanagement precies inhoudt, is per klant of opdracht verschillend. Wel draait het altijd om een combinatie van het in kaart brengen van de wensen van de opdrachtgever, het uitzetten van de juiste strategie om de opdracht daadwerkelijk binnen te halen en het onderhouden van een goede relatie met de opdrachtgever.

Het belang van tendermanagement

Wanneer je besluit je in te schrijven op een interessante aanbesteding, weet je dat je niet de enige bent die dat gaat doen, er is bijna altijd concurrentie. Om de opdracht binnen te halen, zul je je moeten onderscheiden. Je hebt dus niet alleen expertise nodig, maar ook ervaring met tendermanagement. Heb je dit niet of nauwelijks, dan kan het verstandig zijn je tijdens het inschrijvingsproces te laten bijstaan door ervaren tendermanagers. Bij House of Tenders hebben we ruime ervaring met het verzorgen en begeleiden van tenders of allerlei gebieden en helpen onze tendermanagers je graag.

Wat is een tendermanager?

Een tendermanager is iemand die verantwoordelijk is voor het volledige tenderproces. De tendermanager fungeert als projectleider binnen het tenderteam. Het doel van de tendermanager is het winnen van een tender, oftewel het binnenhalen van de opdracht. Een tendermanager wordt ook wel een bidmanager of bidcoördinator genoemd. Een tendermanager kan in dienst zijn van de organisatie zelf, maar kan ook extern worden ingehuurd. Mocht u geïnteresseerd zijn in het inhuren van externe tendermanagement, lees het artikel vooral door om erachter te komen wat House of Tenders voor u kan betekenen!

Wat valt er onder tendermanagement?

Tendermanagement omvat zoals gezegd voor elke opdracht of klant iets anders. We noemen de meest uitgevoerde taken van een tendermanager:

 • Het leidinggeven aan een tenderteam
 • Het vertegenwoordigen van de organisatie
 • Het begeleiden van het aanbestedingsproces
 • Zorgen dat de prijs goed is onderbouwd en concurrerend is
 • Het in kaart brengen van de wensen van de opdrachtgever
 • Het vertalen van de behoeftes van de klant naar een propositie
 • Het opstellen van een tenderplan
 • Het bepalen van een strategie waardoor de tender wordt gewonnen
 • Het onderhouden van contact met de opdrachtgever, de betrokken afdelingen binnen de organisatie en eventuele aanbestedingspartners buiten de organisatie
 • Het bewaken van de voortgang van de tender (denk aan tijd, kwaliteit, budget, capaciteit, kansen en risico’s)
 • Het opstellen en indienen van het plan van aanpak en het beoordelen van het contract
 • Het verzorgen van de overdracht bij het binnenhalen van de opdracht aan de projectleider en het uitvoeringsteam.
 • Het onderhouden van de relatie met de opdrachtgever na afloop van het tenderproces, zowel bij winnen als verliezen van de tender
 • Evalueren van het resultaat met de klant en het tenderteam en verbeteringen terugkoppelen naar de organisatie

Tendermanagement bij House of Tenders

Tendermanagement is wat we bij House of Tenders doen. We zijn een adviesbureau en helpen diverse soorten organisaties met het winnen van aanbestedingen. Je kunt bij ons terecht voor het schrijven van plannen, voor het reviewen van documenten of voor advies bij BPKV– of EMVI-interviews. Daarnaast leiden we tenderschrijvers op. We zijn innoverend en verbeteren onszelf continu. Onze mensen zijn flexibel, fris en proactief en onze teamgeest staat centraal. We zijn te allen tijde vastbesloten om voor winst te gaan en doen dit altijd samen.

Werkwijze House of Tenders

Tendermanagement ziet er altijd anders uit. Waar de een op zoek is naar hulp bij een Plan van Aanpak, vraagt een ander advies over de soms veelvuldige contractdocumenten die bij een aanbesteding horen. De specialisten van House of Tenders staan altijd klaar en denken graag met je mee, zodat we samen de aanpak kunnen optimaliseren. Ons doel hierbij is het formuleren van een winnende strategie. Kenmerkend voor onze werkwijze is dat we graag positief verrassen. En aan het einde van het traject blikken we altijd terug, want hierdoor kunnen we onszelf blijven ontwikkelen. Dat is ook wel nodig, want de tenderwereld verandert continu.

Benieuwd of House of Tenders jou kan helpen? Neem dan nu contact met ons op. We kijken graag samen met jullie hoe we ervoor kunnen zorgen dat jouw organisatie die opdracht binnensleept!

Nieuwsbrief

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? Krijg maandelijks updates over onze projecten en ons team.