ClickCease

Kennisbank

Begrippenlijst

Wat is een Alcatelperiode?

Na wekenlang zwoegen op een tender, is deze dan eindelijk ingediend. Met een goed gevoel en gerust hart wacht je de beslissing af. Je hebt alle zeilen moeten bijzetten om een goede inschrijving op papier te krijgen, maar het is gelukt. Een paar weken later komt de voorlopige gunningsbeslissing in je mail. Helaas, niet gewonnen. Maar je bent nog niet volledig afgeschreven. Nu start namelijk de Alcatelperiode. De Alcatel-wattes? Dat is toch die Franse telefoonprovider? Dat klopt, maar er is ook een periode naar vernoemd. Wat dat met jouw tender te maken heeft én waarom jij nu nog kansen hebt, leggen we je uit in dit artikel.                                                   

Alcatelperiode

De Alcatelperiode, Alcateltermijn, opschortende termijn of stand-still termijn is een tijdvak van 20 dagen tussen voorlopige en definitieve gunning van de aanbesteding. Dat betekent dat de voorlopige gunning al is geweest. Een van de inschrijvende partijen heeft deze gekregen, andere partijen hebben gehoord dat ze voorlopig zijn afgewezen. De Alcatelperiode is juridisch gezien een termijn die bijdraagt aan de eerlijke markt waar de Aanbestedingswet voor in het leven is geroepen. Een onwijs belangrijke periode voor alle inschrijvers, want de Alcatelperiode kan zomaar het verschil nog maken tussen wel of geen gunning.

Wil je meer weten over de Aanbestedingswet? Klik dan hier [Wat is de Aanbestedingswet]

Bezwaar

Op voorwaarde dat alle inschrijvers de voorlopige gunningsbeslissing tegelijkertijd hebben ontvangen, kunnen deze partijen de Alcatelperiode benutten om bezwaar aan te tekenen. De Aanbestedende dienst, oftewel de Opdrachtgever in kwestie, heeft in de Aanbestedingsleidraad aangegeven hoe inschrijvers dit kunnen doen. Als er bezwaar is aangetekend in de Alcatelperiode, mag de Aanbestedende dienst niet overgaan tot gunning totdat er overeenstemming over dit bezwaar is bereikt. Het aantekenen van bezwaar kan er dus voor de afgewezen inschrijvers voor zorgen dat zij alsnog de gunning krijgen, in plaats van de oorspronkelijke winnaar.

Je volgende tender wel in één keer winnen? Denk dan eens na over een commercieel tekstschrijver. Hier vind je meer informatie [Wat is een commercieel tekstschrijver]

Aanpak

De gunningsbeslissing gaat, zoals eerder vermeld, op hetzelfde moment naar alle inschrijvende partijen. Dat is het startsein voor de Alcatelperiode. De voorlopig afgewezen partijen hebben gedurende 20 dagen het recht om meer informatie op te vragen over de afwijzing en/of hun bezwaar aan te tekenen. Voor de afgewezen partijen is het belangrijk om eerst de gunningsbeslissing volledig te doorgronden. Zijn zij terecht afgewezen? Kunnen zij zich vinden in de argumentatie? Door goed te analyseren waar mogelijke kansen voor het bezwaar liggen, staan inschrijvers het sterkst. Aan de hand van een gesprek of rapport neemt de Aanbestedende dienst het bezwaar in overweging.

Tips voor een goede evaluatie vind je hier [Het belang van een grondige evaluatie]

Waarom heet deze periode de Alcatelperiode?

De Franse telefoonprovider spande in 1999 een rechtszaak aan om deze verplichte ‘wachttijd’ tot definitieve gunning voor elkaar te krijgen. En deze rechtszaak is door hen gewonnen, waardoor de wachttijd naar dit bedrijf is vernoemd. De Alcatelperiode, voor sommigen een doorn in het oog, voor anderen een kans!

Nieuwsbrief

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? Krijg maandelijks updates over onze projecten en ons team.