ClickCease

Kennisbank

Begrippenlijst

Wat is Negometrix?

Negometrix: alles wat je moet weten voor jouw digitale aanbesteding

Het aanbestedingsproces is een competitief en complex proces, met vele fases die doorlopen moeten worden. Zowel openbare als particuliere aanbestedingen die onderhands verlopen worden veelal gemanaged in Negometrix. In dit artikel lees je alles wat je over het platform moet weten en hoe je de slimme software gebruikt om aanbestedingen te winnen. Bij House of Tenders zijn we gespecialiseerd in het winnen van aanbestedingen. Dit doen we voor onze klanten veelal via Negometrix.

Wat is Negometrix?

Negometrix is het digitale inkoopsysteem voor openbare en particuliere bedrijven. De software richt zich op inschrijvingen, verzoeken om voorstellen (RFP), blijken van belangstelling (EOI) of uitnodigingen tot inschrijving op een aanbesteding. Het platform heeft een heleboel functies die speciaal gemaakt zijn om aanbestedingsprocessen online optimaal te managen.

Dynamische aankoopsystemen

Op Negometrix kunnen partijen hun eigen Dynamisch Aankoopsysteem (DAS) opzetten. Heel veel overheidsinstanties maken hier gebruik van. Denk aan gemeenten, zoals Amsterdam en Rotterdam. De DAS is waar je je als bedrijf of ondernemer als eerste op inschrijft. Eenmaal toegelaten kun je binnen de DAS (van bijvoorbeeld een gemeente) inschrijven op aanbestede opdrachten.

Voor wie is het interessant?

Het platform is speciaal ontworpen om zowel openbare als particuliere aanbestedingen optimaal te beheren. Met de aankoopsoftware heb je verschillende hulpmiddelen tot je beschikking die het verwerken en structureren vereenvoudigen, maar die ook tijd besparen in het aanbestedingsproces. Zeker in vergelijking met traditionele papieren processen of andere software die ondernemingen in hun dagelijkse bedrijfsvoering gebruiken.

Welke aanbestedingen kan ik vinden?

Zoals aangegeven wordt de slimme inkoopsoftware Negometrix zowel gebruikt bij openbare als particuliere aanbestedingen. Bij openbare aanbestedingen gaat het veelal om inkoopopdrachten vanuit de overheid. De overheid dient zich aan regels te houden bij het aanbestedingsproces. Zo moeten ze integer zijn tijdens het inkoopproces en alle ondernemers gelijke kansen geven om de aanbesteding te winnen. Bij aanbestedingen vanuit de overheid gaat het vaak om bouwkundige en civieltechnische werken. Ook schoonmaakdiensten of de bewaking van kantoren kunnen onder een openbare aanbesteding vallen. Bij een particuliere aanbesteding gaat het om een private partij die niet verplicht is om een aanbestedingsprocedure te beginnen maar die hier wel voor kiest. Denk bijvoorbeeld aan complexe IT projecten tot marketingcampagnes en onderzoeksactiviteiten.

Hoe gebruik je het platform?

Op dit moment zijn er twee platformen beschikbaar, Negometrix3 en het nieuwe Negometrix4. Op Negometrix 3 zijn nu nog de meeste Dynamische aankoopsystemen beschikbaar. Je kunt eenvoudig op het platform een account aanmaken. Het is wel van belang dat je de structuur goed leert kennen en de interface goed begrijpt. Negometrix4 heeft een nieuwe verbeterde interface, maar het platform wordt op dit moment nog niet veelvuldig gebruikt. Als je je wilt inschrijven op een Dynamisch Aankoopsysteem (DAS) zodat je kunt reageren op een opdracht, dan kun je nu nog het beste gebruik maken van Negometrix3.

Uitleg Dynamisch Aankoopsysteem (DAS)

Dynamische Aankoopsystemen (DAS) zijn hulpmiddelen die bedrijven helpen om goederen en diensten optimaal aan te kopen. DAS is een van de belangrijkste functies op Negometrix, omdat je als aanbestedende partij jouw inkoopproces ermee kunt automatiseren.

Gebruiksvriendelijkheid

Negometrix is ontwikkeld met de bedoeling om de inkoopprocessen zo eenvoudig en efficiënt mogelijk te maken. Het is in het begin wel lastig om de structuur te begrijpen, maar zodra je deze eenmaal doorhebt biedt het programma voordelen.

Het verschil met Tenderned

Tenderned is een platform dat zich richt op openbare aanbestedingen. Negometrix is een platform waar zowel openbare en onderhandse aanbestedingen gemanaged worden. Daarnaast biedt het platform extra functies. Zo wordt een dynamische aankoopsysteem (DAS) door de software ondersteund. Voordeel hiervan is dat je hierdoor verschillende aanbestedingsprocessen met procesondersteuning en workflows via het platform kunt laten plaatsvinden. Zowel aanbestedingsopdrachten als dynamische aankoopsystemen zijn dus op één platform beschikbaar.

Veelgestelde vragen over Negometrix (Mercell)

Hoe meld je je aan?

Je kunt je aanmelden voor een gratis account door naar de website te gaan van Mercell en op inloggen te klikken. Je kunt dan kiezen uit Negometrix3 of Negometrix4. Nadat je op inloggen hebt geklikt, zie je gelijk een overzicht met gepubliceerde tenders. Naast dit overzicht vind je de optie ‘registreer organisatie’. Hier kun je snel en eenvoudig jouw profiel aanmaken. Ben je opdrachtgever? Creëer dan in Mercell één portaal voor het managen van je belangrijkste contracten en leveranciers.

Hoe schrijf je je succesvol in op een aanbesteding?

Allereerst moet je toegelaten worden tot een DAS wanneer de aanbestedende dienst een aankondiging heeft gedaan. Nadat je bent toegelaten, moet je aan alle criteria voldoen die door de aanbestedende dienst opgesteld zijn. Alleen de partijen die hieraan voldoen krijgen toegang tot het aankoopsysteem. Als je bent toegelaten is het mogelijk om je in te schrijven op de opdrachten die de aanbestedende partij binnen zijn DAS heeft geformuleerd.

Welke projecten zijn er te vinden?

De allesomvattende inkoopsoftware Negometrix3 helpt je om verschillende projecten te vinden. Het platform wordt door veel organisaties en overheden gebruikt om hun aanbestedingen te beheren, dus er zijn nogal wat relevante contracten op het platform beschikbaar. Denk aan civiele werken tot aan schoonmaakdiensten.

Welke andere extra functies worden er geboden?

Naast Tenderned en DAS biedt Negometrix3 ook e-Sourcing. Met deze functie kun je een offerte-aanvraag maken. Je kunt als opdrachtgever dan de aanbesteding lanceren en partijen uitnodigen om eraan deel te nemen door alle relevante eisen in te stellen. Hierdoor ontstaan er gedegen relaties tussen leveranciers en opdrachtgevers.

TenderNed: Nederlandse overheid

TenderNed is het platform van de overheid en Negometrix is van het bedrijf Mercell. Het is in Nederland wettelijk verplicht dat alle openbare aanbestedingen vanuit de overheid op TenderNed worden gepubliceerd. Met Negometrix is het mogelijk om met Tenderned te koppelen, waardoor je ook hier overheidsopdrachten kunt vinden. Doordat Negometrix in 33% procent wordt gebruikt voor alle aanbestedingen in de publieke sector, is het platform de grootste concurrent van Tenderned.

Hoe veilig is het?

Negometrix3 en -4 hebben zeer geavanceerde beveiligingsmaatregelen die verzekeren dat je gegevens en documenten te allen tijde veilig bewaard worden. Dit is van groot belang, omdat je het platform vaak gebruikt om privacygevoelige gegevens met andere partijen te delen.

Wat doet House of Tenders?

House of Tenders is een aanbestedingsbureau dat helpt bij het verkrijgen van openbare en particuliere aanbestedingen. We hebben een team dat bestaat uit vakmensen met ruime ervaring op het gebied van digitaal inkopen, waardoor je je offerte succesvol aanbiedt.

Belangrijk: Negometrix is overgenomen door Mercell.

In februari 2021 heeft Mercell het bedrijf Negometrix BV overgenomen. Het platform gaat dan ook verder onder de naam Mercell Nederland. Met de inkoop van Negometrix3 en Negometrix4 maakt het bedrijf een strategische impact in Nederland. Mercell biedt al 20 jaar het meeste innovatieve inkoop- en contractmanagementplatform voor zowel publieke als private organisaties. Ze hebben een geweldige servicedesk en zijn ISO gecertificeerd. Met de juiste tools helpt Mercell inkopers en contractmanagers om een goede positie binnen de organisatie in te nemen.

House of Tenders: jouw belangrijkste tenders uitbesteden

Bij House of Tenders kun je jouw belangrijkste tenders uitbesteden. Dit kan een eenvoudige offerte-aanvraag zijn tot grote Europese Aanbestedingen waar een lange en precaire procedure voor nodig is. We gebruiken onze expertise zowel op TenderNed als Negometrix3 en -4 om ervoor te zorgen dat je elke aanbesteding wint. Ons team helpt om jouw doelen SMART te formuleren en schrijft jouw plan van aanpak (BPVK en EMVI). Inmiddels hebben we veel tevreden klanten mogen helpen. Hieronder geven we een korte toelichting over onze aanpak:

Aanpak afstemmen

Heb je een aanbesteding gezien via Negometrix3 of Tenderned? Wij stemmen samen af hoe we de krachten kunnen bundelen.

Interne kick-off

Intern houden we een kick-off tussen de projectleider en planschrijver. Alle gepubliceerde stukken worden doorgenomen om precies te weten te komen wat de aanbestedende dienst zoek. Ook brengen we de concurrentie in kaart.

Sessies

We organiseren een strategie-, informatie en optimalisatiesessie. Op deze manier weten we precies wat de opdrachtgever wil en hoe we met een SMART aanpak hier doeltreffend op kunnen aanhaken. Jouw plan voldoet aan alle gunningscriteria en is voorzien van een strakke en haalbare planning.

Reviewen

Tussen de sessies door wordt het plan continu gereviewd. Niet alleen door ons en jou, maar ook door externe senior planschrijvers. Hierdoor blijven we scherp op de basisstructuur en beoordelen we op een onafhankelijke manier of de strategie helder en onderscheidend genoeg is.

Meer weten over House of Tenders?

Meer weten over hoe House of Tenders jouw aanbestedingsproces via Negometrix of Tenderned uit handen neemt? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Nieuwsbrief

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? Krijg maandelijks updates over onze projecten en ons team.