ClickCease

Kennisbank

Begrippenlijst

Wat is BLVC?

Definitie BLVC:

“In een BLVC-plan zijn maatregelen, verantwoordelijkheden en afspraken beschreven rondom bouwprojecten. BLVC staat voor bereikbaarheid, leefbaarheid, veiligheid en communicatie. In het plan staat beschreven hoe de overlast op de omgeving kan worden beperkt en wie het aanspreekpunt is.”

Wat staat er in een BLVC-plan?

In een BLVC-plan staat een toelichting op het project, een omschrijving van de omgeving, een risicoanalyse met oplossingsrichtingen, een faseringsplan en maatregelen omtrent bereikbaarheid, leefbaarheid, veiligheid en communicatie.

Bereikbaarheid

Het is belangrijk om tijdens ieder project de bereikbaarheid te waarborgen. We zijn te gast in een omgeving en willen hun omgeving zo toegankelijk mogelijk houden. Denk hierbij aan maatregelen omtrent fietsers, parkeergelegenheden, het openbaar vervoer en de inrichting van je eigen werkverkeer.

Leefbaarheid

Het gebied waarin je te werk gaat moet ook altijd leefbaar blijven. Niemand zit te wachten op grote bouwhekken, open sleuven en lawaai. Tref maatregelen om de leefbaarheid zoveel mogelijk in stand te houden. Denk hierbij aan de inzet van geluiddempend materieel, versierde bouwhekdoeken of een buurtmaatje die de omgeving altijd netjes houdt.

Veiligheid

Veiligheid is altijd nummer één prioriteit. Hierbij gaat het zowel om veiligheid voor de omgeving als veiligheid voor de eigen werknemers. Ook is er een onderscheid te maken in verkeersveiligheid en een sociaal veilige omgeving. Dit laatste is het gevoel van veiligheid.

Communicatie

Het laatste aspect van BLVC is communicatie. We minimaliseren de hinderbeleving vaak al als er goed is gecommuniceerd wat de overlast precies gaat zijn. Zo staat de omgeving nooit voor verrassingen. Om voor iedere stakeholder een passende communicatie-aanpak te bepalen, maak je een communicatiematrix met de strategie en het bijbehorende communicatiemiddel.

Kans

De Omniom App is een smartphone-applicatie, waarmee we stakeholders op afstand informeren over voortgang van een project en de verwachte hinder. Bij overgang naar een volgende fase of bij vertraging sturen wij een pushbericht, zodat de belanghebbenden altijd op de hoogte zijn van actuele afsluitingen, parkeermogelijkheden en omleidingsroutes. Stakeholders kunnen via de app meldingen doen en vragen stellen, ook met foto. Meer informatie staat hier.

Ook winnen?

Wil je jouw EMVI-plan of bidbook nóg beter maken? Uiteraard helpen wij je graag.

Meer lezen over BLVC?

Ga dan naar het platform van Omniom. Daar staat een lange uitleg over BLVC en kan je allerlei andere achtergrondinformatie vinden over omgevingsmanagement.

Laat House of Tenders helpen met jouw omgevingsmanagement

House of Tenders werkt samen met onze zusterorganisatie Omniom om Nederland nóg omgevingsvriendelijker te maken. We hebben een enthousiast team van omgevingsmanagers die zowel in de tender als in de uitvoering helpen om de omgeving tevreden te houden. We helpen onder andere met stakeholdersanalyses, vergunningenmanagement, burgerparticipatie en het schrijven en uitvoeren van BLVC-plannen. In de tender zijn we onderscheidend met de Omniom Omgevingsapp. Kom in contact met onze omgevingsmanagers: Anna, Elianne, Frédérique, Antonio en Arjan.

Nieuwsbrief

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? Krijg maandelijks updates over onze projecten en ons team.