ClickCease

Kennisbank

Begrippenlijst

Welke verschillende tenderplatforms bestaan er?

De mogelijkheden voor tenderplatforms vliegen je tegenwoordig om de oren. Je bedenkt het niet, of er is een platform voor. Om in deze overweldigende wereld wat orde te scheppen, zetten we de belangrijkste even voor je op een rijtje.


Mercell

Mercell is het voormalige Negometrix, bij verschillende lezers waarschijnlijk welbekend. Mercell wordt gezien als Europees marktleider als het aankomt op aanbestedingssoftware. Mercell beheert een platform waarop opdrachtgevers en inschrijvers aan elkaar worden gekoppeld met betrekking tot aanbestedingen. Het is echter niet alleen een platform om vraag en aanbod aan elkaar te verbinden; ook tijdens het gehele proces maakt het platform van Mercell de procedure behapbaar voor de eindgebruiker. Mercell verzorgt dus de praktische begeleiding voor het inschrijven op een aanbesteding.


Tenderned

Tenderned is een platform georganiseerd vanuit de koker van het Ministerie van Economische zaken. Opgericht om transparanter en efficiënter de wereld van aanbestedingen te bundelen, is TenderNed nog steeds een welbezocht platform. TenderNed is namelijk ook het centrale platform waarop alle overheidsopdrachten aangekondigd worden Het is daarbij gratis voor zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers en richt zich vooral op openbare aanbestedingen. Het platform is niet zo geavanceerd als dat van Mercell, maar it gets the job done voor een hoop organisaties en instanties. Je kan er zoeken op opdrachten, je inschrijven en alle benodigde documenten uploaden. Het is mogelijk om technische vragen over het platform te stellen aan de helpdesk, maar voor echt inhoudelijk advies over aanbestedingen kan je niet terecht. Het wordt soms dan ook meer gezien als een publicatietool, terwijl Mercell haar aanbestedende klanten probeert te begeleiden en te ontlasten met extra service. Tenderned is dus een informatief inschrijvingsplatform.


Altura

Altura is een ‘early stage techbedrijf’, gericht op een moderne manier van aanbesteden. Daarnaast is het de nieuwe partner van House of Tenders. Om ieder bedrijf de kans te geven een partij te zijn binnen de wereld van de aanbestedingen, heeft Altura een gebruiksvriendelijk platform en kenniscentrum gerealiseerd. Op dit platform worden aanbestedingen verzameld en geanalyseerd en is Altura in staat om aanbesteden en technologie met elkaar te verbinden. Het bedrijf richt zich met name op de inschrijver, het helpt inschrijvers namelijk om efficiënte en betere voorstellen te schrijven. Op het platform van Altura ontstaan waardevolle relaties tussen verkopers en inkopers, waarbij de focus ligt op ‘human-first aanbesteden’. Het grootste voordeel hiervan is dat er geen tijd en geld wordt verspild (aan bijzaken). Zo borgt Altura groei én is het makkelijker om de juiste aanbesteding te vinden.

 

Aanbestedingskalender

Aanbestedingskalender fungeert als mengelmoes van alle platformen in één en verzamelt de data van gepubliceerde tenders op hun website. Inschrijvende partijen kunnen dit platform benutten voor het verkennen van de markt in openbare aanbestedingen en besluiten zich in te schrijven. Dankzij het algoritme van de aanbestedingskalender zie je hier in één oogopslag welke tenders er op de markt zijn.

 

PIANOo

PIANOo is het Expertisecentrum Aanbesteden van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Dit is de kennisbank voor alle feiten op juridisch, inhoudelijk en praktisch vlak wat betreft het inschrijven op een aanbesteding. Hier kan je terecht voor alle informatie die je zoekt over begrippen die je tegenkomt in de leidraad, maar ook technische of juridische dingen wil weten over het inschrijven.

Nieuwsbrief

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? Krijg maandelijks updates over onze projecten en ons team.