ClickCease

Kennisbank

Begrippenlijst

Wat is Mercell?

Mercell is voor sommigen wellicht een onbekende naam, maar Mercell wordt gezien als Europees marktleider als het aankomt op aanbestedingssoftware. Sinds februari 2021 heeft Mercell het in Nederland meer bekende Negometrix overgenomen. Sindsdien heet Negometrix dan ook Mercell Nederland.

Wat doet Mercell?

Mercell Nederland is naar eigen zeggen de grootste aanbieder van e-procurement en contractmanagementsoftware in Nederland.

Klinkt leuk, maar wat betekent dat?

Mercell beheert een platform waarop opdrachtgevers en inschrijvers aan elkaar worden gekoppeld met betrekking tot aanbestedingen. Het is echter niet alleen een platform om vraag en aanbod aan elkaar te verbinden; ook tijdens het gehele proces maakt het platform van Mercell de procedure behapbaar voor de eindgebruiker.

Waarom doen ze dat?

Kortom: door zoveel mogelijk op een digitaal en geautomatiseerd proces aan te sturen, probeert Mercell de gebruikerservaring zo eenvoudig, efficiënt en foutloos mogelijk te maken. Hiermee wil Mercell zich onderscheiden van een ander groot platform, TenderNed.

Focus op aanbesteder

De diensten van Mercell zijn meer gefocust op de aanbesteder dan op de inschrijver.

De functionaiteiten en services zijn immers gericht op een succesvol inkooptraject.Toch kan het ook voor de inschrijver de moeite waard zijn om dit platform te gebruiken ten opzichte van TenderNed. Zo staan er op Mercell, in tegenstelling tot bijvoorbeeld TenderNed, niet alleen bovenhandse, maar ook onderhandse aanbestedingen op.

 

Verschillen Mercell en TenderNed 

Er zijn natuurlijk tal van verschillen tussen Mercell en TenderNed, maar hieronder vatten we de meest kenmerkende verschillen samen.

Mercell

Mercell biedt complete software die tijdens het gehele proces kan worden gebruikt. Er staan zowel bovenhandse als onderhandse aanbestedingen op. Naast het gebruik van het platform staat er een klantenservice tot je dienst, kan je je op elk gewenst moment laten adviseren en worden er regelmatig webinars georganiseerd die betrekking hebben op zowel het gebruik van het platform als op het aanbestedingsproces in het algemeen. De focus bij Mercell ligt echter wel op de aanbestedende partij, dus als inschrijver is het de vraag hoeveel meerwaarde het platform en de aanvullende service heeft. Voor de inschrijvende partij is Mercell gratis om te gebruiken. Wil je iets aanbesteden en gebruikmaken van alles wat Mercell te bieden heeft, dan zijn hier wel kosten aan verbonden.

TenderNed

Tenderned is een platform georganiseerd vanuit de koker van het Ministerie van Economische zaken. Opgericht om transparanter en efficiënter de wereld van aanbestedingen te bundelen, is TenderNed nog steeds een welbezocht platform. Het is gratis voor zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers en richt zich volledig op bovenhandse aanbestedingen. Het platform is lang niet zo geavanceerd als dat van Mercell, maar it gets the job done voor een hoop organisaties en instanties. Je kan er zoeken op opdrachten, je inschrijven en alle benodigde documenten uploaden. Het is mogelijk om technische vragen over het platform te stellen aan de helpdesk, maar voor echt inhoudelijk advies over aanbestedingen kan je niet terecht. Het wordt doorgaans dan ook meer gezien als een publicatietool, terwijl Mercell haar aanbestedende klanten probeert te begeleiden en te ontlasten met extra service.

Altura

Allemaal leuk en aardig. Twee platforms waarop aanbestedingen zijn te vinden, maar niet ontworpen zijn om een inschrijvende partij op weg te helpen in de soms overweldigende brei aan documenten die op ze af wordt gevuurd. Zijn er ook aantrekkelijke opties voor inschrijvers? Bekeken vanuit onze branche en klanten worden wij persoonlijk het meest vrolijk van Altura. Altura zeg je? Weer een platform? Jazeker! Waarom op twee verschillende platforms naar aanbestedingen zoeken als er een overkoepelend platform is wat alles op één overzichtelijk platform aanbiedt en daar ook nog een eigen draai aan geeft, speciaal voor jou als inschrijver?

Compleet aanbod

Op Altura vind je zowel bovenhandse als onderhandse aanbestedingen. Het leest de data van de meest belangrijke platforms van deze branche uit, waaronder Mercell en TenderNed. Hierdoor kan je Altura zien als een paraplu-platform waarop nagenoeg alle actuele en gepubliceerde aanbestedingen zijn terug te vinden. Maar Altura is meer dan een groot schepnet op datagebied.

Voorloper op techniek

Altura biedt dezelfde functionaliteiten als Mercell, maar dan beter. Tevens kan je ook nog terecht voor trackrecords, kansberekeningen op winst, prognoses aan de hand van aflopende tenders (wanneer wordt een aanbesteding opnieuw in de markt gezet) en ga zo nog maar even door. De techniek achter het platform is dus een stuk geavanceerder dan bij andere platforms met betrekking tot aanbestedingssoftware.

Eenvoudige bediening

Omdat het technisch dermate hoogstaand en geavanceerd werkt, is het belangrijk om de gebruiker (jij dus) niet in een poel van lastig jargon, ingewikkelde IT-functionaliteiten en veel menu’s en categorieën te laten verdrinken. Daarom is de interface van Altura eenvoudig te begrijpen. De functionaliteiten zijn zo ontworpen dat het geheel zeer intuïtief werkt; of je nou verstand hebt van aanbestedingen of pas net komt kijken. Het platform staat in dienst van jou en zo voelt het ook.

Indienen

Het indienen van alle stukken verloopt nog steeds via het platform waarop de aanbestedende dienst actief is. Maar bij alles tot aan de indiening kan je gebruik maken van alle tools die Altura inzet om jouw inschrijving tot een succes te maken.

Focus op inschrijver

Altura is een betaalde dienst als je van alle services en functionaliteiten gebruik wilt maken. Maar omdat Altura is ontworpen met jou als inschrijver in gedachten en technisch gezien het meest geavanceerd is van alle soortgelijke platforms, is het daardoor een meer dan welkome aanwinst binnen tenderland. Enorm veel tijd verliezen aan administratieve rompslomp en het handmatig doorspitten van talloze documenten kost uiteindelijk ook geld, want die tijd krijg je niet meer terug. Dat is met Altura verleden tijd!

Dus:

  • Ben je op zoek naar een zo breed en actueel mogelijk aanbod van actuele aanbestedingen in elke denkbare branche?
  • Heb je geen zin om meerdere platforms te raadplegen om een geschikte aanbesteding te vinden?
  • Heb je hulp nodig bij de vaak ingewikkelde processen om mee te dingen naar een aanbesteding?
  • Wil je bepalen wat jouw kansen zijn om een aanbesteding te winnen?
  • Vind je alle processen rondom aanbestedingen maar tijdrovend gedoe?

Neem een kijkje op Altura.

Nieuwsbrief

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? Krijg maandelijks updates over onze projecten en ons team.