ClickCease

Waarom moet je een grafisch ontwerper inhuren voor je aanbestedingsplan?

Waarom moet je een grafisch ontwerper inhuren voor je aanbestedingsplan?

Om een aanbesteding te winnen, moet je alle aspecten van wat je te bieden hebt tot in detail beschrijven. Als de inhoud eenmaal staat, speelt tenderdesign vervolgers een belangrijke rol. Je hebt namelijk een ontwerp nodig dat er niet alleen aantrekkelijk uitziet, maar dat ook de deskundigheid van jouw bedrijf laat zien. Een goede grafisch ontwerper kan helpen om jouw plan aantrekkelijk te maken voor de opdrachtgever. Bij House of Tenders helpen we bedrijven om aanbestedingen te winnen door plannen van aanpak te schrijven. Grafische vormgeving is hierin één van onze specialiteiten. Bovendien hebben we de ervaring dat het ontwerp doorslaggevend kan zijn bij beoordelaars. In dit artikel vertellen we waarom een grafisch ontwerper zo belangrijk is voor je aanbestedingsdocument.

Grafische vormgeving en inhoud gaan samen

Het is belangrijk om je boodschap te vertalen naar een ontwerp dat overtuigt. Jouw beoordelaar wil echt ingepakt worden! Een aantrekkelijke presentatie maakt het gemakkelijker om de aanbesteding te winnen, omdat het ervoor zorgt dat de inhoud beter te lezen en te begrijpen is. Daarnaast toon je aan dat je een deskundig en professioneel bedrijf bent. Dit helpt je ook weer bij aanbestedingen in de toekomst.

Grafisch vormgever maakt je design interactief

Een goede grafisch ontwerper weet hoe je een modern en interactief ontwerp maakt. Dat wil zeggen dat het er niet alleen mooi uitziet op papier, maar ook op het computerscherm of de tablet. Bij House of Tenders zorgen we onder andere voor goede fotografie, de juiste weergave van de huisstijl en passen we het gebruik van iconen toe. Ook ontwerpen we infographics en maken we grafieken, zodat moeilijke inhoud overzichtelijk en snel duidelijk is voor de beoordelaar. We houden natuurlijk altijd rekening met de online weergave en de printversie van het document. Al deze zaken zijn belangrijk om tot een winnende inschrijving te komen.

Pictogrammen, het gebruik van kleuren en typografie

Een goede grafisch ontwerper weet hoe je het juiste kleurenpalet kiest. Dit is belangrijk, omdat je zo snel kunt herkennen welke onderdelen bij elkaar horen in een plan. Een ervaren grafisch ontwerper weet ook hoe jouw huisstijlkleuren gebruikt moeten worden in een plan van aanpak.

Ook het gebruik van pictogrammen en symbolen is van cruciaal belang, vooral in lange teksten. Een grafische vormgever weet hier op de juiste manier gebruik van te maken. Lange teksten zijn hierdoor eenvoudiger te lezen en te begrijpen. De vormgever weet dat inhoud en design samengaan en elkaar versterken.

Dan is er nog het gebruik van lettertypes: een goede grafisch ontwerper gebruik nooit teveel lettertypes en zet deze op een consistente manier in. Uiteraard wordt er meestal gekozen om de lettertypes van de klant of de opdrachtgever te gebruiken. 

Kwaliteit telt meer dan kwantiteit

Een goede grafisch ontwerper kan je helpen met het ontwerpen van een mooi uitziend en doeltreffend inschrijvingsdocument, maar de inhoud komt natuurlijk altijd op de eerste plaats! Bij House of Tenders zijn we gespecialiseerd in tekstschrijven. We hebben voor veel klanten met succes een plan van aanpak geschreven. Zo weten we hoe we een aantrekkelijk EMVI-plan opstellen waarin rekening is gehouden met alle aspecten van de opdracht. Uiteraard speelt grafische vormgeving hierin een rol, maar de inhoud moet eerst 100% zijn. Kortom, een grafisch ontwerper kan je helpen met een aantrekkelijk design, maar dit is altijd bedoeld om de inhoud te versterken.

Bepaal een win strategie voor je merk

Zoals aangegeven is de inhoud van je document het belangrijkste, dus je zou eerst een effectieve strategie moeten ontwikkelen om tot een winnende inschrijving te komen. Deze kun je samen met House of Tenders ontwikkelen. Wij helpen je de juiste strategieën uit te werken, gebaseerd op onze kennis en ervaring. Onze consultants zijn ervaren in het ontwikkelen van op maat gemaakte plannen die perfect passen bij de behoeften van de opdrachtgever. Wij zorgen voor alle aspecten, inclusief ontwerp en copywriting.

Afbeeldingen zijn belangrijk in een aanbestedingsdocument

Het logo, de foto’s en de bedrijfspresentatie zijn belangrijke onderdelen van je plan. Je kunt bijvoorbeeld foto’s van je personeel in de bedrijfspresentatie opnemen. Zo wordt duidelijk dat er echte mensen voor je werken en dat je niet een gezichtsloze organisatie bent. Bovendien laten de foto’s zien dat je organisatie gekwalificeerd en ervaren is. Een grafisch ontwerper van House of Tenders kan je hierbij helpen.

Gebruik van je logo

Een logo van goede kwaliteit maakt een sterke indruk op de beoordelaar. Een logo is van cruciaal belang voor de herkenbaarheid van je bedrijf. Het gebruik van een logo dat te klein of onduidelijk is, maakt het moeilijk voor de beoordelaar om het bedrijf te herkennen. Een goede grafisch ontwerper weet hoeveel ruimte je logo nodig heeft en zal het op de juiste manier op elke pagina plaatsen.

Een grafisch ontwerper weet wat werkt

Een ervaren grafisch ontwerper heeft ook zijn eigen ideeën over hoe een effectief plan eruit ziet. De ontwerper weet wat belangrijk is om in de offerte te benadrukken en welke bladzijden met meer ruimte moeten worden vormgegeven. Bovendien bekijkt een grafisch ontwerper je plan vanuit een objectief standpunt. Een grafisch ontwerper geeft dus advies over hoe je je plan doeltreffender kunt maken. Hij is je sparring partner en kan je helpen het plan te doordenken. Samen zorg je ervoor dat het aanbestedingsdocument aantrekkelijk is voor de beoordelaar en dat alle informatie zo overzichtelijk en helder mogelijk wordt weergegeven.

Tips voor een goede samenwerking met de tender designer

Grafisch ontwerper heeft input nodig

Een grafisch vormgever heeft input van jou nodig om de inhoud van je plan te visualiseren. De beste manier om effectief met een ontwerper samen te werken, is door al in een vroeg stadium te communiceren welke informatie in je aanbestedingsdocument duidelijk naar voren moet komen. Dit zal ervoor zorgen dat het proces voor beide partijen efficiënter verloopt. Denk van te voren goed na welke delen van je plan en bedrijf aandacht verdienen en bespreek dit met het ontwerpbureau. Bovendien raden we je aan om tijdens het schrijven van je aanbestedingsplan niet te veel af te wijken van een standaard sjabloon. Een goed sjabloon bespaart tijd en zorgt voor consistentie in alle documenten die met een offerte of contract te maken hebben! Een grafisch vormgever adviseert hier uiteraard in.

Zorg ervoor dat je op tijd begint

Grafische vormgeving is een tijdrovende klus, je aanbestedingsdocument zal niet van de ene op de andere dag klaar zijn. Als je opdracht geeft voor het ontwerp van je EMVI-plan of andere documenten, is het belangrijk dat je er voldoende tijd voor uittrekt. Een goede grafisch vormgever zal er alles aan doen om de deadlines te halen. Hoe meer tijd er overblijft voor de opmaak van het document, hoe mooier en dus aantrekkelijker deze zal zijn voor de beoordelaar.

Verwacht niet dat de eerste versie perfect is

Het is heel gebruikelijk dat er tijdens de samenwerking meerdere revisies van het document tot stand komen. Een nieuwe versie moet altijd door jou en andere betrokkenen gecontroleerd worden, voordat je het definitieve plan van aanpak verstuurt. Zo kan iedereen die bij het maken van een aanbestedingsdocument betrokken is, letten op fouten in spelling en grammatica en op inconsistenties. Ook de grafische vormgeving en de manier waarop grafieken, tabellen en infographics weergegeven zijn spelen hierin een belangrijke rol.

Geef ruimte aan de grafisch vormgever

Een grafisch ontwerper heeft ruimte nodig voor creativiteit en inspiratie, en dat vergt tijd en concentratie. Hoewel het belangrijk is dat je de grafisch vormgever alle relevante informatie geeft, moet een designer ook genoeg tijd hebben om aan je aanbestedingsdocument te werken. Bovendien heeft een grafisch vormgever veel ervaring en weet als geen ander hoe de inhoude gevisualiseerd moet worden. Ook kan hij of zij met verrassende ideeën komen om jouw plan nog beter te presenteren.

Het belangrijkste doel: maak het de beoordelaar makkelijk

Het belangrijkste doel van je aanbestedingsdocument is het de beoordelaar gemakkelijk te maken. Hij moet snel kunnen achterhalen wat voor product of dienst je aanbiedt en waarom hij voor jouw inschrijving zou moeten kiezen! Een grafisch vormgever is onmisbaar in dit proces en zorgt voor een professioneel ontwerp dat op ieder individueel doel is afgestemd.

Je aanbestedingsdocument overtuigingskracht geven

Een professionele grafisch ontwerper kan ervoor zorgen dat je aanbestedingsdocument overtuigender is. De juiste vormgeving en lay-out kunnen ervoor zorgen dat je aanbestedingsdocument vooral opvalt tussen je concurrenten. Dit zal je ook helpen om meer opdrachten binnen te halen in de toekomst!

Aangepast aan het doel

Het ontwerp van een aanbestedingsdocument moet aangepast zijn aan het doel: namelijk een winnende inschrijving realiseren. Zo kan een een grafisch vormgever ervoor kiezen om bepaalde bladzijden ruimer op te maken of meer gebruik te maken van tabellen. Een grafisch ontwerper kan je bijvoorbeeld ook helpen om tijdens het project beter te communiceren met je werknemers of externe belanghebbenden. Denk aan de opmaak van affiches en flyers waarin je aanpak en doelstellingen beknopt en helder staan omschreven.

Visuele identiteit bij verschillende instanties

Een samenhangende visuele identiteit is belangrijk bij het aanvragen van aanbestedingen bij verschillende instanties. Het helpt beoordelaars snel een overzicht te krijgen van wie achter welke offerte zit. Dus als je bij aanbestedingen beter wilt samenwerken met aanbestedende diensten, overweeg dan een professionele grafisch ontwerper in te huren.

Aanbestedingsplan schrijven en ontwerpen door House of Tenders

House of Tenders heeft veel ervaring in het maken van aanbestedingsdocumenten. We hebben aan aanbestedingen gewerkt voor ontelbare bedrijven, waaronder grote projecten met een omzetwaarde van meer dan 100 miljoen. Wij kunnen een EMVI-plan maken waarmee je opvalt tussen je concurrenten. Uiteraard speelt grafische vormgeving hierin een belangrijke rol. Samen zorgen we voor een winnende inschrijving.

Onze grafisch ontwerpers zijn professionele creatieven

Onze ontwerpers weten hoe ze je aanbestedingen kunnen laten opvallen. Ze maken een ontwerp dat op de behoeften van je bedrijf is afgestemd en precies communiceert wat jij wilt uitdragen! We weten hoe we een EMVI-plan kunnen maken dat de beoordelaars zal aanspreken. Onze grafisch ontwerpers maken een ontwerp dat zowel aantrekkelijk is voor het oog als gemakkelijk te lezen is voor de beoordelaars. Het is belangrijk dat je aanbestedingsdocument niet alleen op esthetisch niveau aanspreekt, maar ook op inhoudelijk niveau alles duidelijk overbrengt. 

Een winnend ontwerp: hoe pakken we het aan?

Bij het samenstellen van jouw aanbestedingsdocument is het belangrijk om zowel aan de inhoud als aan de visuele elementen te denken. We maken meerdere versies die altijd naar jou teruggestuurd worden ter controle. Zo kan iedereen die betrokken is bij het samenstellen van het aanbestedingsdocument in de gaten houden of alle aspecten er goed in staan en of ze op de juiste manier worden weergegeven. Ook de grafische vormgeving en de manier waarop grafieken, tabellen en infographics worden weergeven worden uitvoerig gecontroleerd.

Open dialoog

Bij House of Tenders houden we altijd een open dialoog met onze cliënten over de inhoud van hun aanbestedingsplan. We stellen vragen als “Wat denk je dat je bedrijf onderscheidt?”, “Wat zijn belangrijke factoren voor beoordelaars?” of “Hoe kunnen we deze aspecten het beste overbrengen?” Dit helpt ons om meer beter inzicht te krijgen in wat echt nodig is in het plan van aanpak. Deze input nemen we ook weer mee in het grafisch ontwerpproces. Tevens gebruiken onze ontwerpers alle input om nieuwe ideeën op te doen die jouw aanbestedingsdocument nog aantrekkelijker maakt.

Waarom je document opmaken door een grafisch vormgever?

Veel bedrijven besluiten hun eigen aanbestedingsdocumenten te ontwerpen. Wij denken dat dit in de meeste gevallen een vergissing is, want het kan moeilijk zijn voor mensen zonder grafische vaardigheden om een document te maken dat de boodschap op een effectieve manier overbrengt. Een professionele ontwerper zal het werk sneller doen en betere resultaten boeken. Bovendien zullen ze ervoor zorgen dat de visuele identiteit van je bedrijf consistent blijft met het aanbestedingsdocument.

Een EMVI plan ontwerpen met House of Tenders

Bij House of Tenders ontwerpen we al jaren bekroonde EMVI plannen voor onze cliënten en zijn we vertrouwd met met het schrijven van plannen in uiteenlopende branches. Wij begrijpen welke informatie in een effectief plan moet staan en waar verschillende aspecten precies thuishoren, zodat het beoordelingsteam de inhoud snel begrijpt. Bovendien hebben we ervaren schrijvers die teksten maken die echt overtuigend zijn.

Vormgeving van drukwerk

Zoek je een betrouwbaar bureau met een ervaren grafisch ontwerper? Neem contact met ons op. Wij geven advies over het grafisch ontwerp van je aanbestedingsdocumenten en contracten!

Nieuwsbrief

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? Krijg maandelijks updates over onze projecten en ons team.