ClickCease

De sollicitatieprocedure van House of Tenders

Heb je interesse in een positie bij House of Tenders en ben je nieuwsgierig naar hoe onze sollicitatieprocedure verloopt? We hebben het proces hieronder voor je uiteengezet, zodat je precies weet wat je kunt verwachten tijdens jouw sollicitatie bij ons.

Cijfers 2023

Eerst even wat cijfers. In 2023 meldden zich meer dan 250 mensen met interesse in een baan bij House of Tenders. Van deze aanmeldingen waren er 99 kwalitatief. De overige aanvragen werden afgewezen, bijvoorbeeld vanwege een ongeschikt cv of onvoldoende beheersing van de Nederlandse taal. We hebben 45 kandidaten uitgenodigd voor een eerste gesprek, waarvan er 18 doorgingen naar de tweede ronde. 10 van hen hebben vervolgens een assessment afgelegd. Van deze 10 hebben we 8 mensen een arbeidscontract aangeboden. Uiteindelijk hebben we in 2023 5 nieuwe medewerkers aangenomen.

Een recruiter verbaasde zich over onze cijfers. “Steken jullie hier zo veel energie in en nemen jullie maar zo weinig mensen aan?” Ja, tenders winnen is helaas niet makkelijk, dus we hebben hele goede mensen nodig. Omdat de competitie steeds sterker wordt, moeten wij ook steeds strenger selecteren. Hieronder leggen we uit hoe we dit doen.

Ons aannameproces

Wij doorlopen de volgende 5 stappen van vacature tot aanname:

  1. Cv. Op basis van het cv beoordelen we de potentiële geschiktheid van de kandidaat. We letten met name op academische achtergrond en schrijfvaardigheid in het Nederlands. Ook maken we een inschatting of iemand goed bij ons zou passen.
  2. Eerste gesprek. Het eerste gesprek wordt altijd gevoerd met onze oprichter, Arjan van Leest. Hierin deelt Arjan de geschiedenis van House of Tenders en bespreekt de inhoud van de functie. Het doel is om de kandidaat een goed beeld te geven van zowel de functie als van House of Tenders. Dit gesprek is informeel en bedoeld om de persoon te enthousiasmeren over de functie. In onze visie moet de kandidaat namelijk eerst voor ons kiezen. Op basis van enthousiasme, vragen en reacties bepaalt Arjan of er een klik is en een basis voor het tweede gesprek, mits de kandidaat uiteraard ook enthousiast is. Na het gesprek ontvangt de kandidaat het ‘House of Tenders Pitchbook’. Hierin presenteren we onszelf in de vorm van een EMVI-plan aan de kandidaat.
  3. Tweede gesprek. In het tweede gesprek draaien we de rollen om en laten we de kandidaat veel aan het woord. Dit gesprek wordt gevoerd met hoofd tendermanagement, Johan Troelstra, en Arjan. We stellen vragen die gericht zijn op de essentiële competenties voor de functie. Aan de hand van de antwoorden van de kandidaat besluiten Johan en Arjan of de kandidaat wordt uitgenodigd voor een assessment.
  4. Assessment. De kandidaat heeft één dag de tijd om een plan te schrijven op basis van een oude aanbestedingsleidraad en bijbehorende documenten. Na de opdracht volgt een reflectiemoment. We beoordelen de kwaliteit van het plan en de reflectie om in te schatten of de kandidaat de basisvaardigheden goed beheerst voor het uitvoeren van het werk.
  5. Arbeidsvoorwaarden. In eerdere gesprekken hebben we al op hoofdlijnen de salarisvoorwaarden besproken en heeft de kandidaat onze personeelsgids ontvangen. In deze fase maken we de arbeidsvoorwaarden formeel.

 

Competenties

Bij het aannemen van schrijvers letten we naast mondelinge en schriftelijke vaardigheden op de volgende competenties:

  • Probleemanalyse
  • Luisteren
  • Organiseren van het eigen werk
  • Stressbestendigheid
  • Resultaatgerichtheid

 

Toekomstige competenties

Door de ontwikkeling van AI en taalmodellen zoals ChatGPT zullen sommige competenties belangrijker worden en anderen minder relevant. Bij House of Tenders voegen wij waarde toe aan de voorkant van het tenderproces: analyseren, structureren en een effectieve winstrategie bepalen. Dit zal steeds belangrijker gaan worden. Hoewel AI de kwaliteit van schrijven gedeeltelijk kan overnemen, is schrijfvaardigheid momenteel nog steeds de belangrijkste kerncompetentie voor het schrijven van tenders. Wij verwachten echter dat deze kerncompetentie geleidelijk verschuift naar analytisch vermogen.

Recruitment in 2024

In 2024 blijven we op zoek naar klassieke planschrijvers, maar we richten ons ook op meer analytische mensen die graag werken met prompts. Deze kandidaten hebben mogelijk een achtergrond in bedrijfskunde of wiskunde, gecombineerd met sociaalwetenschappelijke studies, zoals communicatie of Nederlands.

Nieuwsbrief

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? Krijg maandelijks updates over onze projecten en ons team.