ClickCease

Student en op zoek naar een uitdagende baan als consultant?

Op zoek naar een uitdagende baan
Net afgestudeerd of nog student en op zoek naar een leuke baan? Dat kan best lastig zijn. Je weet wat je goed kan, namelijk schrijven, analyseren en strategische keuzes maken. Het lijkt je uitdagend en interessant om als consultant aan de slag te gaan. Je houdt daarnaast van afwisseling, veel uitdaging en wilt resultaatgericht werken. Gezellige collega’s en een inspirerende werkomgeving vind je belangrijk. Je hebt er wellicht nooit aan gedacht, maar ‘tenderen’ zou dan goed bij je passen.

Uitdaging
Met een baan als consultant binnen het tendermanagement zorg je voor het winnen van grote opdrachten voor je klanten. Het gaat dan vaak om miljoenenprojecten. Om zo’n groot project te winnen, schrijft de overheid tenders uit. Een zeer belangrijk onderdeel van een inschrijving is een kwaliteitsplan. In dat plan beschrijf je hoe je het project gaat uitvoeren en overtuig je de lezer om voor jou te kiezen. Samen met jouw team maak je het beste voorstel. Jouw baan als consultant wordt steeds uitdagender, omdat je je meer en meer mag gaan verdiepen in complexe en grote projecten.

Analyseren
Je wilt graag een baan waar je je hersens kan laten kraken en waar je je academische vaardigheden goed kan toepassen. Als je snel zaken doorhebt én binnen no-time tot de kern komt, dan is tenderen wellicht iets voor jou. Binnen korte tijd moet er een behoorlijk aantal bladzijden worden geschreven. Die bladzijden moeten niet alleen af, maar ook nog eens van zeer hoogwaardig overtuigend niveau zijn. Dit betekent informatie zoeken en snel keuzes maken wat we wel en wat we niet nodig hebben. Op basis van openbare bronnen, interviews en klantinformatie maak jij je analyse. Je randvoorwaarden voor je plan heb je nu helder.

Strategie
Je analyse loopt naadloos over in je strategie. Op basis van de door jou vastgestelde randvoorwaarden maak je een keuze welke winstrategie je met jouw team gaat volgen. Zet je in op borging en leg je de focus op processen? Of verwacht je dat de beoordelaars gevoeliger zijn voor meer visie en kies je daarom voor een verhalend plan? Daarna bepaal je per hoofdstuk de structuur: welke hoofdproblemen leven bij de beoordelaars, welke hoofdoplossingen bied jij en hoe ga je per onderdeel de lezer overtuigen om voor jou te kiezen?

Schrijven
Een plan schrijven om een tender te winnen is een bijzonder proces. Het plan moet overtuigen. Dus aan de ene kant is het toegankelijk en vlot geschreven, en aan de andere kant moet alles goed onderbouwd zijn en juridisch houdbaar. De beperkte tijd die je hebt, zorgt ervoor dat je snel keuzes moet maken. Een goede planschrijver ben je daarom niet zomaar.

Competenties en studieachtergrond
Competenties die belangrijk zijn bij de baan als consultant in het tendermanagement:

  • Analyseren
  • Luisteren
  • Schriftelijke vaardigheden
  • Mondelinge vaardigheden
  • Resultaatgericht werken
  • Organiseren van je eigen werk
  • Stressbestendigheid

Goed passende studies zijn (technische) bedrijfskunde, organisatiewetenschappen, geschiedenis, sociale geografie, communicatie en psychologie. Ook andere academische studies bieden mogelijk een passende achtergrond zijn. Het belangrijkst is hoe je op bovenstaande competenties scoort.

Op zoek naar een resultaatgerichte baan?
Enthousiast geworden of is in ieder geval je interesse gewekt in een baan als consultant in het tendermanagement? Kijk dan eens bij onze vacatures. Als je vrijblijvend kennis wilt maken of een keer mee wilt lopen met iemand uit ons team, dan hoort dit bij een goede motivatie zeker tot de mogelijkheden. Graag tot snel bij House of Tenders :).

Nieuwsbrief

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? Krijg maandelijks updates over onze projecten en ons team.