ClickCease

Het belang van een grondige evaluatie

Het is vaak verleidelijk om na het ontvangen van de gunningsbeslissing verder te gaan met het volgende plan. Immers, een gewonnen plan moet wel goed genoeg zijn geweest en bij een verloren tender sta je liever niet te lang stil. Echter, tijd vrijmaken voor de evaluatie van zowel een gewonnen als een verloren tender is een goede tijdsinvestering die zich ontegenzeglijk terugverdiend in de toekomst!

Een evaluatie biedt namelijk de mogelijkheid om gezamenlijk te reflecteren over hoe het tenderproces is verlopen. Zijn de wederzijdse verwachtingen waargemaakt? Waarom hebben we deze aanbesteding juist wel of juist niet gewonnen? Waarin zit ons onderscheidend vermogen waardoor wij de beste beoordeling hebben gekregen of met welk onderscheidend vermogen heeft de concurrent ons afgetroefd? Welke lering kunnen we hieruit trekken, zodat we het de volgende keer nog beter doen?

Bij een verloren tender is het raadzaam om de leidraad er nog een keer bij te pakken en deze aan de hand van het beoordelingsresultaat nog eens langs te gaan. Dit geeft inzicht in waar jullie goed hebben gepresteerd en waar jullie tekort zijn geschoten in de ogen van de beoordelaar. Zo hebben wij een aantal jaren geleden meegemaakt dat we weliswaar alle gevraagde punten uit de leidraad hadden behandeld, maar niet stapsgewijs. Uit de beoordeling bleek dat de beoordelingscommissie dit overzichtelijker had gevonden. Sindsdien proberen we alle gevraagde zaken uit de leidraad chronologisch terug te laten komen in onze plannen: wel zo makkelijk!

Het is belangrijk om de evaluatie zo kort mogelijk na de gunningsbeslissing te plannen. Dan zit het tenderproces en de afwegingen die daarin zijn gemaakt nog vers in het geheugen.

Vragen?

Kortom: sinds een plan dat vandaag een 10 scoort, morgen nog maar een 9 waard is, blijft een grondige evaluatie onmisbaar. Heb je advies nodig over hoe je het tenderproces kunt evalueren? Neem dan contact met ons op!

Nieuwsbrief

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? Krijg maandelijks updates over onze projecten en ons team.