ClickCease

De 5 kenmerken van een goede planschrijver

Veel planschrijvers komen niet boven de middelmaat uit. Ze schrijven de meest fantastische zinnen, maar winnen maar beperkt EMVI of BPKV-plannen. Een planschrijver kan veel leren, maar bepaalde competenties moet je in je hebben om een goede planschrijver te kunnen worden. Om een plan te winnen en -nog belangrijker- te blijven winnen zijn daarom andere competenties nodig dan alleen een goede beheersing van de Nederlandse taal. Als ik iemand aanneem, dan toets ik altijd op zeven onderdelen.

1). Analytisch vermogen.

Voor een aanbesteding heb je vaak maar beperkt tijd. Met sessies halen we informatie op bij onze klant. In zo’n overleg wordt veel verteld. Vaak ook veel wat voor de tender niet belangrijk is. Niet alles is even bruikbaar. Een goede planschrijver is in staat om de meest onderscheidende informatie bij de klant op te halen en hier het EMVI-plan omheen te bouwen. Analytisch vermogen is belangrijk.

Naast de op te halen informatie bij de klant moeten we in korte tijd een heel pak papier doorwerken. Veel van deze informatie is niet nodig om een goed plan te schrijven. Als planschrijver moet je in staat zijn om binnen twee uur uit 500 pagina’s de 20 belangrijkste pagina’s te filteren. Cut the crap.

2). Taalvaardig.

Dit is uiteraard de meest essentiële. Als iemand niet goed kan schrijven, dan houdt het snel op. Maar wat is goed schrijven? Foutloos spellen? Belangrijk, maar niet essentieel. Als je het mij vraagt is een goede planschrijver in staat om een heldere structuur neer te zetten. Daarnaast schrijft hij bondig. Vaak is er maar een beperkt aantal bladzijden toegestaan. Iemand die veel tekst nodig heeft om iets uit te leggen is helaas niet geschikt.

3). Brede algemene interesse.

Niet gelijk nodig, maar als je dit niet hebt, dan ga je je wel vervelen. Je moet nieuwsgierig zijn om te achterhalen wat een organisatie drijft of wat een bepaald product inhoudt. Ik heb een planschrijver gezien die kon opleven bij het schrijven van een communicatieplan. Als we de inhoud moesten induiken, b.v. hoe we een brug wilden maken of hoe een tandartsstoel werkt, dan haakte hij af. Een goede planschrijver wil het allemaal weten en dommelt niet weg bij een onderwerp dat hem minder ligt.

In het verleden heb ik planschrijvers bij verschillende organisaties zien vertrekken. Vaak was de reden dat ze maar een bepaald soort projecten leuk vonden. Tja, dan ga je het dus niet lang volhouden in de tenderwereld. Zonde om zulke mensen aan te nemen.

Tegenwoordig kijk ik dus kritisch naar iemand zijn hobby’s, vrijwilligerswerk en wil ik weten wat iemand in zijn weekend doet. Brede studies zijn een indicatie dat iemand een brede algemene interesse heeft, zoals politicologie, bedrijfskunde, planologie, geografie, bestuurskunde, geschiedenis en filosofie.

4). Zelfkritiek.

De tenderwereld is hard. Iedereen krijgt de uitslagen van projecten te zien en ieder project wordt geëvalueerd. Het is snel duidelijk wie goed is in z’n vak en wie wat minder. Een planschrijver krijgt zo tientallen beoordelingsgesprekken op basis van een geschreven plan.

We moeten als tenderadviesbureau kritisch zijn om de concurrentie voor te blijven. Personen die zich indekken en excuses verzinnen bij een mindere prestatie staan zichzelf in de weg om te leren. Wij zoeken daarom mensen die tegen kritiek kunnen en zo een snelle leercurve laten zien.

5). Resultaatgericht.

Iedere keer krijg je een rapport voor je prestatie nadat een EMVI-plan is ingediend. Je moet het fantastisch vinden om te winnen. Een beetje buikpijn als je verliest moet je ook niet erg vinden. Ik word er daarom altijd vrolijk van als er iemand solliciteert met een topsportachtergrond. Dan weet je zeker dat ie voor de winst gaat.

Competenties

Een goede planschrijver heeft dus niet per sé ervaring, maar heeft de juiste competenties. Als iemand de juiste competenties heeft dan lukt het bijna altijd om van deze persoon een goede planschrijver te maken. Het maakt me dan ook niet uit wat iemand heeft gestudeerd, al geeft het natuurlijk wel een bepaalde basis of indicatie. Maar of je nou diergeneeskunde of econometrie hebt gestudeerd maakt voor mij geen verschil. Het enige wat je hoeft te doen is een goed assessment te maken, zodat ik weet dat je competenties wel goed zitten. En oh ja, een beetje prettig en vriendelijk communiceren wordt ook erg gewaardeerd. 🙂

Heb jij de vijf genoemde competenties en wil je de beste planschrijver van Nederland worden? Dan ontvangen wij graag van jou je motivatie. Zie hier voor onze vacatures. 

Nieuwsbrief

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? Krijg maandelijks updates over onze projecten en ons team.