ClickCease

Matisse zijn stage bij House of Tenders

Deze week ben ik gestart met mijn stage bij House of Tenders. Nadat ik mijn bachelorsdiploma Sociale Geografie en Planologie had behaald, wilde ik graag eerst wat praktijkervaring opdoen voordat ik met mijn master zou starten. Een universitaire studie is heel theoretisch ingesteld, dus op deze manier hoopte ik mee te maken hoe het er in de ‘echte’ wereld aan toe gaat. Het planschrijven sprak mij erg aan, niet alleen omdat je zo meedenkt bij het oplossen van maatschappelijke en ruimtelijke vraagstukken, maar ook omdat het winnen van een aanbesteding een uitdagende opdracht is. De eerste gesprekken die ik had met Arjan en Gerlien gaven mij al gelijk het gevoel dat ik bij de juiste organisatie had aangeklopt. Zo werd het proces in gang gezet. Vanuit mijn planologische achtergrond, kijk ik heel analytisch naar het ruimtelijk domein en ben ik veel bezig met hoe beleidsprocessen werken en tot uiting komen. Bij House of Tenders verwacht ik dat deze vaardigheden en interesses veel terug zullen komen. Zo hoop ik hier niet alleen veel te leren, maar ook een bijdrage te kunnen leveren.

Tot nu toe komen deze verwachtingen zeker uit. Bij mijn eerste dag op het prachtige historische kantoor in het centrum van Utrecht, voelde ik mij gelijk welkom. Na het welkomstcadeautje van Wendy te hebben uitgepakt, kreeg ik een goede introductie van de opleidingscoördinator Gerlien en mijn buddy Anna. Na elkaars verwachtingen en ideeën te hebben uitgewisseld, konden we meteen inhoudelijk aan de slag. Het tenderwereldje is vrij specifiek, maar ik werd al gelijk een beetje wegwijs gemaakt. Hierdoor heb ik (hopelijk) al een aardig beeld over wat er allemaal bij het proces van tenderen komt kijken. En ik kan je vertellen: dat is heel wat! Zo moet je heel goed onderzoek doen naar alle mogelijke (f)actoren die eventueel van invloed kunnen zijn op je project. Wat het planschrijven bij House of Tenders ook boeiend maakt, is dat elke opdracht weer heel anders is. Zo ben ik al aan het meedenken over groenvoorzieningen bij een hogeschool, maar ook over werkzaamheden bij een drukke weg. Door deze diversiteit aan opdrachten word je uitgedaagd om steeds weer opnieuw creatief na te denken.

Bij mijn eerste dag mocht ik al gelijk aansluiten bij een sessie met een klant. Het is erg interessant om zo te sparren en mee te denken naar mogelijkheden en oplossingen om een zo goed mogelijk plan te creëren. De juiste vragen stellen is hierbij erg belangrijk. Ook ben ik erachter gekomen dat zo’n sessie eigenlijk best informeel is. Naast dat er natuurlijk echt wel serieuze zaken worden besproken, is er ook tijd voor een grapje. Sowieso is de werksfeer bij House of Tenders heel vrij. Enerzijds wordt er hard gewerkt om het onderste uit de kan te halen en de harde deadlines te halen, maar anderzijds is iedereen ook erg flexibel en amicaal naar elkaar. Tijdens de lunch zit iedereen gezellig samen in het zonnetje en vanmiddag doen we een teambuilding-activiteit, gevolgd door mijn eerste VrijMiBo en een etentje. Echt een werkomgeving die veel energie opwekt!

In de komende maanden ga ik naast het planschrijven ook ruiken aan het omgevingsmanagment. Zo krijg ik een breed perspectief over wat House of Tenders allemaal doet. Als omgevingsmanager ben je de schakel tussen vele partijen en belangen. Dit allemaal samenbrengen vraagt vaardigheden die je waar dan ook van pas zullen komen. Verder hoop ik mij voornamelijk als planschrijver te ontwikkelen. Alle collega’s zijn erg behulpzaam en nemen uitgebreid de tijd om mijn vragen te beantwoorden. Met Anna kan ik goed sparren en meedenken met haar lopende projecten, waardoor ik mee word genomen in hoe zij van begin tot eind (al zijn we nog niet bij het eind) het hele proces van het winnende plan maken doorloopt. Daarnaast ga ik volgende week op locatiebezoek in Limburg. Desk-research kan natuurlijk interessant zijn, maar het is natuurlijk gaver om op locatie zelf onderzoek te doen om de casus zo goed mogelijk te doorgronden. Tevens is het leuk dat je zo nog eens op plekken komt waar je anders niet zo gauw terecht komt.

Al met al wordt de drive om hier lekker aan de slag te gaan met de dag alleen maar groter. Ik kijk er dan ook naar uit om deze stage succesvol te doorlopen en mij zo goed mogelijk te ontwikkelen!

Nieuwsbrief

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? Krijg maandelijks updates over onze projecten en ons team.