ClickCease

De diepte in met business consultancy: wat doe je als consultant in de tenderwereld?

Business consultancy is een erg groot begrip en vaak weten de meesten niet precies wat consultants nou eigenlijk doen. In dit interview spreken we met Steven Geertse, business consultant bij House of Tenders. Hij vertelt over zijn rol als consultant in de tenderwereld, zijn werkwijze, de uitdagingen die hij tegenkomt – en hoe hij hier vervolgens mee omgaat.

 

Allereerst, wie ben jij?

Ik ben Steven Geertse, en mijn passie ligt bij bedrijfskunde, innovatie en technologie. Tijdens mijn studie Business Administration en mijn master in Innovation & Entrepreneurship werd ik gegrepen door de opkomst van ChatGPT en de mogelijkheden van AI. Die fascinatie groeide uit tot een serieuze focus in mijn studie; ik ben uiteindelijk afgestudeerd op het snijvlak van bedrijfskunde en kunstmatige intelligentie. Bij House of Tenders vond ik de perfecte plek om mijn passie in de praktijk te brengen. Hier werk ik aan slimme, toekomstgerichte oplossingen die technologie en bedrijfskunde met consultancy combineren om echte impact te maken.

 

Kan je kort omschrijven wat House of Tenders betekent voor business consultancy?

House of Tenders is expert in de tenderwereld en kan bedrijven op verschillende manieren helpen om aanbestedingen te winnen. Deze expertise wordt ingezet bij het schrijven van tenderplannen, maar ook daarbuiten kan House of Tenders waarde toevoegen, bijvoorbeeld met business consultancy. Hierbij werken we voornamelijk samen met bedrijven in de bouw- en infrasector, maar we zijn branche-onafhankelijk, dus alle sectoren kunnen bij ons terecht. Door jarenlange ervaring met het begeleiden van meer dan 800 tenders, beschikken we namelijk over brede kennis in diverse branches. De database met informatie over alle bedrijven die we hebben geholpen, gecombineerd met een bedrijfskundige achtergrond van onze consultants, stelt ons in staat om in principe elk bedrijf te ondersteunen, ongeacht de sector.

 

Wat maakt onze aanpak uniek vergeleken met andere consultancybedrijven?

Wij onderscheiden onze consultancydiensten door diepe bedrijfskundige kennis te combineren met een sterke focus op innovatie, aangezien wij ernaar streven het meest vooruitstrevende tenderbureau van Nederland te zijn. Door de jarenlange tenderexpertise te koppelen aan de nieuwste ontwikkelingen, helpen we onze klanten hun bedrijfsvoering te verbeteren.

Een ander uniek aspect van de aanpak van House of Tenders is dat we vaak al een bestaande relatie hebben met de klant, door eerdere samenwerkingen bij tenders. Dit zorgt voor een beter begrip van hoe een bedrijf in elkaar zit en de uitdagingen waar ze voor staan. Door zo’n bestaande relatie is er meer kennis en vertrouwen tussen beide partijen, en dus een betere samenwerking. Daarnaast kijkt House of Tenders verder dan alleen de klantvraag. Door het bedrijf van onze klant door en door te kennen, signaleren we ook verbeterpunten en kansen die buiten de oorspronkelijke ‘scope’ van het project vallen.

 

Hoe gaat ons consultancyproces in zijn werk? Waar ben jij nu mee bezig?

Goede vraag! Een consultancyproces is niet altijd strikt vastgesteld. Er kunnen bijvoorbeeld tijdens het project zaken bij komen die buiten de initiële klantvraag vallen. Voor een voorbeeld van hoe zo’n proces in zijn werk gaat kunnen we kijken naar ons consultancytraject bij APK-Group. Hier heb ik onderzoek gedaan naar de klantbeleving van APK-Group en actiepunten opgesteld om deze te verbeteren. Dit traject is gestart nadat we samen met APK-Group hebben gesignaleerd dat klantbeleving een belangrijk onderdeel zou zijn van een aanstaande grote aanbesteding, waarbij ook House of Tenders betrokken is. De aanleiding voor het traject was de wens van APK-Group om hun klanttevredenheidsscore te verhogen. Om deze doelstelling te bereiken, heb ik de volgende stappen ondernomen:

  1. Analyse van bestaand onderzoek. Ik heb allereerst de resultaten geanalyseerd van een klanttevredenheidsonderzoek dat APK-Group had laten uitvoeren door een extern bureau. Zo beschikken we over alle nodige achtergrondinformatie en hebben we een beter beeld van de context waarin we gaan werken.
  2. Informatie verzamelen door interviews. De tweede stapt volgde met het verzamelen van informatie over de klant en hun specifieke behoeften. Dit gebeurde door middel van interviews met belangrijke stakeholders binnen het bedrijf. Tijdens deze interviews stelde ik vragen over de huidige situatie, de gewenste situatie en de uitdagingen waar het bedrijf voor staat. Ik lette hierbij niet alleen op de cijfers, maar probeerde ook de gevoelens en meningen van de stakeholders te peilen. Dit helpt om een compleet beeld te krijgen van de organisatie en welke punten er eventueel aan elkaar afgewogen moeten worden.
  3. Analyse en actiepunten. Vervolgens zijn we aan de slag gegaan met een analyse over de verzamelde informatie. Aan de hand van deze analyse stelde ik actiepunten op die het bedrijf kan nemen om de gewenste situatie te bereiken. Deze actiepunten categoriseer ik op basis van haalbaarheid, impact en kosten. Doordat we de organisatie inmiddels door en door kennen, vallen ons natuurlijk steeds meer dingen op. In deze fase kijken we dan ook vaak verder dan de oorspronkelijke vraag en doen we proactief suggesties voor extra verbeterpunten.
  4. Presentatie. Hierna zijn de actiepunten gepresenteerd aan de klant, in de vorm van een soort ‘menukaart’. Hierop staat per verschillend actiepunt een inschatting van de doorlooptijd, de kosten en de impact. De klant kan vervolgens zelf kiezen welke actiepunten ze willen implementeren, rekening houdend met hun eigen budget en de beschikbare tijd. Tijdens deze presentatie is ook ruimte om alle vragen te stellen die de klant maar heeft. Gelukkig was het team van APK-Group erg enthousiast over onze hulp. Ze waren bijvoorbeeld erg te spreken over onze voorgestelde AI-oplossingen voor hun omgevingsmanagement.
  5. Implementatie en begeleiding. House of Tenders begeleidt de klant bij de implementatie van de gekozen actiepunten. Dit kan bijvoorbeeld door het opzetten van werkgroepen die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van specifieke actiepunten. Voor de samenwerking met APK-Group blijf ik in deze fase betrokken om de geïmplementeerde adviezen te monitoren.
  6. Evaluatie. Na afloop van het project evalueren we of de doelstellingen zijn behaald. Ook kijken we naar de tevredenheid van de klant met onze dienstverlening en of er verbeterpunten zijn voor de toekomst.

 

Wat zijn jouw persoonlijke ervaringen als consultant? Wat vind je het meest uitdagend van een business consultant zijn?

Ik vind het ontzettend interessant om de kennis uit mijn studie bedrijfskunde in de praktijk toe te kunnen passen. Het geeft veel voldoening om een klant écht verder te helpen, mensen mee te krijgen in een verandering en uiteindelijk zichtbare resultaten te zien. Maar het werk brengt ook uitdagingen met zich mee. Zo kom ik soms weerstand tegen binnen organisaties. Niet iedereen staat direct open voor verandering of ziet de noodzaak van bepaalde stappen in. Dat vraagt om geduld, goede communicatie en het verzamelen van volledige informatie uit alle lagen van de organisatie.

Een andere uitdaging is ervoor zorgen dat adviezen niet alleen op papier blijven staan, maar ook in de praktijk tot leven komen. Daarnaast moet iedereen achter deze aanpak staan én bereid zijn om deze te volgen. Een rapport vol aanbevelingen is dus niet genoeg. Een consultant moet actief betrokken zijn bij de implementatie en ervoor zorgen dat veranderingen goed worden verankerd. Dit vraagt om voortdurende betrokkenheid en opvolging van de consultant.

 

Je zei dat de relatie met een klant belangrijk is voor een succesvol consultancyproces. Hoe zorgt House of Tenders voor een goede relatie?

Ja zeker, een goede relatie met de klant is van groot belang voor het succes van het consultancyproces. Het zorgt ervoor dat de klant openstaat voor onze adviezen en maakt de samenwerking bij implementatie eenvoudiger. Daarom investeren we veel tijd in het opbouwen van vertrouwen door dicht bij de klant te staan, bijvoorbeeld door hen regelmatig op locatie te bezoeken. Vaak hebben we al een bestaande relatie dankzij eerdere tenders, wat de samenwerking alleen maar versterkt.

Bovendien zorgen we voor open en transparante communicatie door regelmatig met de klant te bespreken hoe het project verloopt. Dit houdt niet alleen iedereen betrokken, maar stelt ons ook in staat om knelpunten vroegtijdig aan te pakken. Luisteren en empathie zijn hierbij essentieel: we tonen begrip voor de expertise van de klant en nemen hun zorgen serieus.

Als laatste zijn flexibiliteit en aanpassingsvermogen belangrijke pijlers. Soms veranderen behoeften of omstandigheden tijdens een project, en dan passen we onze aanpak aan. Dit vraagt om een luisterend oor en aandacht voor weerstand binnen organisaties. Door zoveel mogelijk medewerkers bij het proces te betrekken, creëren we draagvlak en zorgen we ervoor dat iedereen zich betrokken voelt bij de veranderingen. Die aanpak leidt tot sterkere samenwerking en waardevolle relaties. Voor mij geeft het veel voldoening en energie om op deze manier te werken.

 

Nieuwsgierig naar een functie als consultant?

Bij House of Tenders wordt ons team al versterkt door business consultants, maar we zijn nu op zoek naar een gedreven EMVI-consultant om het team verder uit te breiden. Als EMVI-consultant speel je een sleutelrol in het opstellen van winnende aanbestedingsdocumenten. Ben jij klaar voor een dynamische volgende stap in je carrière? Klik hier en ontdek waarom jij ons team zou moeten versterken!

 

Nieuwsbrief

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? Krijg maandelijks updates over onze projecten en ons team.