ClickCease

Altura over ontwikkelingen in de aanbestedingsmarkt

House of Tenders en Altura werken al een tijdje nauw samen. Wij zijn er immers van overtuigd dat dit hét platform is dat aanbestedingsprocessen vergemakkelijkt en verbetert. Hoog tijd dus om eens te kijken hoe de CEO van Altura, Matthijs Huiskamp, aankijkt tegen ontwikkelingen in de markt, uitdagingen en kansen in bidmanagement, en bovenal hoe Altura hierop inspeelt:

Matthijs is al vanaf zijn twintigste bezig met ondernemen. Toen deze geboren Heerdenaar in aanraking kwam met aanbestedingen, had hij gelijk het idee dat dit proces nogal omslachtig was. Maar daarin zag hij juist genoeg kansen en uitdagingen en na een aantal maanden onderzoek, betrok hij Jordi en Trevi hierin. Zij hadden een duidelijk idee hoe dit beter kon. Er is namelijk een oneindige hoeveelheid data over alle aanbestedingsprocessen, maar hier werd door bedrijven vrijwel niets mee gedaan, terwijl hier grote kansen liggen, kansen die middels digitale innovatie benut kunnen worden. Vanuit dit idee begonnen zij met Altura, door de Quote omschreven als energieke en betrokken jonge honden. Het Altura platform ondersteunt het volledige bid management proces en stelt de gebruiker in staat om in elke stap datagedreven te werk te gaan. Zo wordt het werk niet alleen een stuk aangenamer, maar gaan de winratio’s ook omhoog!

 

Hoe verandert volgens jou de aanbestedingsmarkt?

Ik zie zowel op macro-economisch gebied als specifiek op bid-management de nodige veranderingen die zeer relevant zijn voor de aanbestedingswereld. Op macro-economisch gebied zie je bijvoorbeeld veel perikelen in de supply-chain. Dat werd wel duidelijk toen de Evergreen vastliep in het Suezkanaal. Dan zie je hoe fragiel onze wereldwijde supply-chain is. Daar spelen aanbestedingen natuurlijk een hele belangrijke rol in. Daarnaast zie je dat de belangrijkste doelen van deze generatie, de klimaatdoelen, heel erg leunen op public procurement. Dat vraagt veel van zowel de inkoper als van de verkoper. Als verkoper word je in feite gedwongen om nu al bezig te zijn met hoe je als organisatie in 2030 duurzaam te werk gaat. Maar wat ook een hele belangrijke ontwikkeling is, is dat bidmanagement steeds volwassener aan het worden is. Enerzijds omdat zij een steeds prominentere rol binnen de sales-organisatie krijgen, maar anderzijds ook omdat bidmanagers steeds meer open staan voor het data-gedreven werken. Men begint zich steeds meer af te vragen hoe technologie hen kan helpen om het werk makkelijker en beter uit te voeren. Je ziet ook simpelweg dat de partijen die dat doen aantoonbaar meer winnen en dat zij zorgen voor meer tevredenheid bij klanten en opdrachtgevers. Daar zit dus echt de toekomst in.

 

Altura springt natuurlijk heel erg in op dat data-gedreven werken. Zijn er nog meer technologische ontwikkelingen waar Altura op inspringt?

Jazeker. Wij kijken als Altura voor een bid-team hoe zij in zo min mogelijk tijd zo veel mogelijk kunnen winnen. Dat is natuurlijk gebaseerd op dat data-gedreven werken, maar wij automatiseren en vereenvoudigen ook het samenwerkingsproces voor bidmanagers. Dat bespaart een boel tijd. Zeker nu organisaties steeds vaker te maken hebben met capaciteitsproblemen, wil je je als bidmanager voornamelijk kunnen richten op de inhoud, niet op alle randzaken. Een platform als Altura kan je hiermee ondersteunen. Dat is een voorbeeld van wat we nu al doen, maar we zijn natuurlijk ook continue bezig met welke technologische ontwikkelingen nu gaande zijn die wij in kunnen zetten om Altura nog beter te maken voor onze gebruikers. We focussen ons nu op het vinden van kansen, het samenwerken aan een voorstel en het analyseren van data. Bijvoorbeeld artificial intelligence kan dit proces optimaliseren. Maar ook databasetechnologie of blockchaintechnologie houden wij goed in de gaten bij het maken van onze roadmap. Daarnaast kijken wij op basis van de wensen van onze klanten hoe wij technologische ontwikkelingen kunnen gebruiken om nieuwe functionaliteiten toe te passen. Zo blijven wij ons product optimaliseren. We hebben bijvoorbeeld laatst een nieuwe filter toegevoegd, zodat je kan zoeken op woorden in onderliggende documenten. Dat is best wel complex, omdat we meer dan 115.000 aanbestedingen met onderliggende documenten in onze database hebben. Wij gebruiken echter de nieuwste databasetechnologie om snel die 1.500.000 documenten te doorzoeken, waardoor Altura je binnen 0,8 seconden kan vertellen waar bijvoorbeeld het woord fietsbel in zo’n document heeft gestaan. Zo kijken we steeds hoe technologie het inschrijven op een aanbesteding makkelijker kan maken.

 

Wij merken bij House of Tenders dat aanbestedingen de laatste jaren steeds complexer worden. Merk jij dat ook en hoe speelt Altura hierop in?

Ik denk dat dat zeker klopt en dat dat te rijmen valt met die macro-economische ontwikkelingen. Je wilt als inkoper immers nog beter inkopen, nog meer afdekken, nog betere oplossingen, zorgen dat die supply goed blijft gaan en zorgen dat die klimaatdoelen gehaald worden. In sommige sectoren speelt dat natuurlijk meer dan in andere. Kijk bijvoorbeeld naar de bouw en infra, daar zit heel veel wet- en regelgeving aan verbonden, bijvoorbeeld om uitstoot te verminderen. Wij bedienen in elke sector wel klanten, dus ja dat zien wij ook. En of Altura hierop inspringt? Ja natuurlijk. Wij zijn continue aan het kijken hoe we de meest complexe aanbestedingen zo makkelijk mogelijk kunnen maken. Door een probleem op te lossen waar die het grootst is, hebben alle gebruikers er wat aan.

 

En welke kansen voor bidmanagement zie jij in die complexere aanbestedingen?

Er zijn een paar belangrijke oplossingen. Om complexiteit te overwinnen moet je andere processen makkelijker maken, zodat je tijd hebt om die complexiteit op te lossen. Ik zie hierin 2 belangrijke componenten: strategischer inschrijven en beter onderscheiden. Omdat er zoveel data gegenereerd wordt, kunnen bedrijven inzichten tevoorschijn halen. Hierdoor wordt hun strategisch denkvermogen vergroot, omdat ze begrijpen waar hun sterkte- en zwaktepunten liggen. Ook kunnen bedrijven weten hoe concurrenten in het verleden hebben gescoord, waardoor ze weten hoe ze zich moeten onderscheiden om de concurrent te overtreffen. De psychologische blackbox van aanbestedingen wordt dan verhelderd en het dwingt organisaties het beste in zichzelf omhoog te halen.

 

Als laatste vroeg ik me nog af: waar zie jij Altura in 5 jaar?

Onze missie is om zoveel mogelijk bedrijven steeds succesvoller te laten inschrijven, en dat datagedreven bidmanagement de norm is. Ook hebben we natuurlijk de ambitie om heel groot te worden en veel partijen te bedienen. Enerzijds omdat het natuurlijk heel gaaf is om met veel mensen aan een oplossing te werken, maar anderzijds ook omdat we dan steeds gavere dingen kunnen bouwen. Dus ik denk dat we over 5 jaar een stuk groter zijn, ook internationaal. Zo zetten we die bidmanager ook op een positie dat hij of zij volledig de focus kan hebben op waar die de ultieme waarde kan toevoegen. Wij zullen meegroeien als partner met de bidmanagers, want public procurement gaat er over 5 jaar heel anders uitzien dan het er nu uitziet. En public procurement is rechtstreeks gekoppeld met hoe de wereld zich ontwikkelt. Dus ik denk dat het platform over 5 jaar nog beter en slimmer is en nog meer een partner wordt voor die bidmanagers. En hoe dat er dan precies uitziet in onze functionaliteiten? Daarvoor blijven we in contact met gebruikers om zo onze product roadmap te ontwikkelen. Alles om bid management efficiënter te maken.

Nieuwsbrief

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? Krijg maandelijks updates over onze projecten en ons team.